Vitamins & Check Up

Hi mommy's , nak tanya mommy's semua ambil vitamin yg sama mcm ni x? Sya x pernah mkn vitamin dr KK sbb dr awal mmg checked up di klinik swasta. Skrg dlm delima klu sepanjang kita preggy x pernah check up di KK.. akan ada masalah di kemudian hari tak? 1st pregnancy byk perkara x tau2?

Vitamins & Check Up
2 Balas

Actually, takda masalah klu takmau ambik vitamin2 ni. Tp, ibu kena ckup sumber iron & calcium. Sbb yg obimin tu function dia utk tmbh darah & obical pula utk tumbesaran tulang baby spya takda mslh dgn tulang bby. Sya checkup d swasta & bersalin czer d swasta. Sya mkn obimin pluz shja tu pun hujung2 pregnancy sbb makin bby besar makin kurg darah kita. Kena fhm tu.. Klu ibu rajin minum susu, mkn sayur & mkn ikan. Should be okay. Tp, hormon wanita mngndung lain sikit. Kdg2 no matter how much we try to eat and balanced our diet to have more blood & strong bones for us and the baby.. Kdg2 tu tdak memadai.. mcm sya dlu sya cuma mkn obimin pluz shja sbb mslh darah kurg bawah 8 ya. And that is dangerous. Sbb kita akn hilang byk darah masa melahirkan. Lebih 2litre.

*sorry iberet. Sya mkn iberet sbb obimin trlmpau kuat utk sya. Klu obimin tu ssuai dgn ibu teruskan. Klu tdak ssuai cth, muntah2 or pening2.. mksudnya tdak ssuai dgn ibu.