pemakanan anak

Hi mommy masa umur anak 6 bulan bagi makan apa ye? Ada org cakap jangan bagi makan sedap2 nanti anak demand nak makan sedap je ? skg ni bagi cerelac gandum dan madu tu je dulu..

2 Balas

Pernah dgr jugak. Ank jd picky eater kalau bg mknan manis2 sedap2. Cerelac tu kalau xsilap tggi kandungan gula. Pelik jugak cerelac kluarkan flavour gandum madu sbb setahu sy madu xbole untuk baby bwh setahun. Mcm sy time ank masuk 6m sy buat 4 day rule. Mulakan dgn bubur nasi kosong blend halus. Lpastu bg puree sayur2 dulu mulakan dgn sayur yg xmnis. Lpastu lpas sayur tu dh pass dlm 2 Hari 2 Hari berikut cmpur sayur dgn bubur nasi. Kiranya start dari tawar ke manis. Alhamdulillah ank mkn elok harap elok smpai bila2.

Bg bbur kosong je awk...jgn bg cerelac ye kalau boleh....cerelac ni ibarat mcm fast food dah...sbb kita nk kenalkan mknan pejal pd ank ...blm fasa perkenalkan rasa lg..