Stress

Hi Mommy's... Macam Mana Nak Hilangkan Stress Semasa Pregnant Ni? Macam Mana Nak Elak N Move On Dari Masalah.. Saya Sngat2 Tertekan

14 Balas

Sebokkan dri jngn peduli Pon org2 yg mulut2 brbau NIH.. nnt jd mcm sy.. dpt adjustment disorder SBB trtekan ngn mentua... Smpi dlm pantang Pon hampir meroyan.. SBB sy X ambik ubat.. ubat tok stress NIH klu org ngndung ambik akn gngu jantung anak sngat bahaye.. klu layan kn stress to sngat.. so better ignore je semua bnde jd selfish sikit X pe tok kte gak.. klu awal2 ngndong bahaye tok baby tau blh gugur.. LG satu time sy ngndong dlu lps mengaji sy akn sujud tok nangis bru lega Hati ne.. klu X de tmpat luah kn buat diary sndri.. to je sy control dlu.. siap duduk Mandi bawah shower smbil nangis 😅😅😅

4y ago

To biase SME mcm sy.. awal ngndung mmg X gerak tdo je.. alah trok mcm nk tdo dlm toilet muntah je... Buat hal sndri je.. sy dlu suke bekurung dlm bilik tngok ig.. to je lh mampu buat..

Saya masa awal pregnancy mmg stress teruk, smpi gaduh je slalu dgn hubs. Tp bila fikir balik, klu layan sgt stress ni mmg tak elok utk pregnancy. So apa sy buat, sy byk kan baca pape je articles, tido, byk kan dgr muzik, buat sesuatu yg akan buat kita lupa dgn stress kita tu. Insyaallah, smbil tu byk kan berdoa supaya semua urusan kita dipermudahkan. Insyaallah. Yg penting kena fikir positive je all the time ok. Xnak fikir pun kena wajib jugak pk +ve 😂. Good luck!

Sy wktu pregnant dlu mmg cepat stress and sensitive tp ap sy buat have alone time, buat ap kite suke...kalau dh ada anak mntk tlg husband jaga kan kejap..mcm sy alone time sy, sy suke tgk cerita bersiri dkt online..especially cerita lawak.😅 and sebelum tdo sy akan pasang lagu yg tenang2.. apa2 pun kena fikir baby..sbb kalau kite xok, baby pun xok..kesian diee..

4y ago

Terima kasis sis perkongsian.. Mmg kesian kt bby sbb sy tersgt2 stress..

Buat tak tahu dan tak ambil kisah. Sy mcm tu. Sampai suami marah sbb sy mcm blur xtahu apa2. Sbnrnya sy mmg xnak amek tahu sebab sy xnak peningkan kepala sy. Bila org membawang ckp buruk pun sy bt xtau dan anggap xde kene mengena dgn sy. Janji sy happy dgn diri sdiri hehe. Dan benda ni bila kita ignore, kita akn lebih happy.

sabar sis ingat Allah.. ingat mak bapa. berdoa tenangkan hati dn fikiran. ikhlaskan hati mengampuni org2 yg buat kita sakit hati dn stress. doa banyak2.. jangan terlalu banyak fikir, ingat baby dalam kandungan tu lebih penting dr segalanya. insyaallah.. Amen 🙏🏼

Sabar ya sis. Sy pun pernah jgk stress hari2 menangis masa awal2 pregnat..tp alhamdulillah semua masalah ada jln penyelesaiannya..sis cuba cari tempat meluahkan perasaan..abaikan org2 negatif..stay strong ya sis 💪

4y ago

InsyaAllah sis.. Btl sy pon hr2 nangis.. Tmbh Skrg sy alahan teruk sgt2..tak mampu nk buat ape2..

Sis boleh cuba ambil minyak ikan kot. sama ada brand Belvea ataupun Neurogains. Sbb minyak ikan ni mmg terbukti dlm research boleh kurgkn stress/anxiety sume. At the same time boleh develop otak baby gak.

Ingat baby dlm perut bila Kita stress nk ngis ke mesti baby dlm perut akan merasa jga. Bawa baby bebual ..lagi satu sibuk kn diri buat benda yg awak suka..Saya kalau xbuat apa2 ttba akan emosi sndiri.

Saya jual young living essential oils. Sangat membantu untuk kendalikan stress di waktu mengandung. Sy pun hamil 7 bulan sekarang 😊

Sama la sis.. Stress masa pregnant.. Padahal masalah mmg dh lama drp sebelum pregnant lg.. Sy pun nk tahu jgk mcm mana nk hilangkn stress

4y ago

Betul tu.. Sensitive sgt2...