Susah membuang

Hi mommy macam mana nak buat ye kalau nak bagi lancar membuang? Baru 21w tapi dah start susah nak membuang. Makan sayur dan buah pun macam takde beza. Masa first trim dulu everyday membuang 2-3x sekarang ni seminggu pun 2x je rasa tak selesa badan pun rasa berat dekat najis je. #firstmom #SeriusTanya #ingintahu

18 Balas

Kalau saya, da macam2 buah makan n sayur ambik setiap hari, lepastu yogurt lagi tapi masih tak boleh buang. Doc cakap bukan sebb pemakanan tapi masa mengandung ni ada satu hormon ni yg menyebabkan sembelit. So mmg setiap hari doc sarankan ambik ubat sembelit yg air tu (lactulose syrup) tu. InsyaAllah akan bantu utk lancar.

saya mkn buah naga tak jalan, makan lactul pun tak jalan. last2 cuba makan probiotic cranberry nutrilite, mahal tapi pejam mata je la. alhamdulillah membuang. Minum minyak kelapa dara pon membantu tapi org ckp takleh minum sebelum trimester ke3

Samaaalah 1st trimester harihari membuang, masuk 2nd trimester memang normal akan sembelit. Tahu normal pun by reading dalam article asian parent ni! With that, makan greek yogurt tambah pati delima campur sekali (rasa macam yogurt selalu beli tu) & pisang sehari 2 biji baru membuang 😂

Sy dh mkn sayur, buah, minum air banyak tapi still kena sembelit. Later sy ambil lactulose tapi perut memulas tak membuang. Sy jumpa pakar and doktor sarankan makan forlax setiap hari. Sekarang bole membuang dgn baik 😊

33m ago

farmasi ada kee forlax tu

Saya dulu pun sembelit, smua buah tak guna, akhirnya coba pagi bangun perut kosong minum sunsweet prune juice. Sis boleh coba google, memang byk pregnant mommy mnm ini bisa membuang. Coba sikit dulu jangan byk.

saya makan buah naga sis. sbb pernah skali tu makan buah naga lancar je pembuangan tu .tpi kna mkn byk la .sya hritu sebiji sya sorg 😅. ni dah 25 wks pun dah mula cri buah naga balik 🤣🤣

sy pulak sebelum pregnant susah nk membuang smpai kene minum detox..alhamdulilah bila pregnant senang pulak membuang..mgkin hari2 sy minum susu n amik jus delima sebelah malam..

sy minum detox eskayvie.. yg nama nya Nutrelle extra tu. rasa pun sedap.. ada trial 3 pek cuma rm20 je.. jika berminat boleh contact agent sah eskayvie di no 016-3549011

sy slalunya minum air vitagen.. dia bgus untk penghadaman.. mnum sbotok shari. msti berak 2hri skali.. sy pon tgh alami sembeli dr first trimester lagi🤣

mse sy,sy try bli ubt smbelit kt farmasi y utk pregy mom punya,alhamdulillah lncar buang..klau try jus delima pn elok juga utk lncarkn pmbuangan mommy2..