BF

Hi mommy, cuma nak tny. Skrg dlm 11 hari berpantang. Kalau dlm 1 jam pam kedua2 blah breast dan dpt dlm 5oz tu sikit sgt tak?

6 Balas

Kalau takde keperluan dlm pantang tak perlu pam. Nanti boleh jadi oversupply. Keep direct feed anak je. Bonding dgn anak. Susu meleleh menitik tu biasa. Breast tak boleh adjust lagi dgn demand anak. Lgpun anak kt sebelah pam dpt 5 oz tu byk sangat. Sbb tu saki baki anak hisap. Kalau anak isap and pam tu yg akan menyebabkan susu lebih byk sbb ada double stimulation.

4y ago

Pam dua belah dot 5oz bkn sblh sis. Anak sy tak pandai direct. Dah cuba dia tak reti isao sampai ke areola. So puting sy akan luka lepastu

Xperlu pam sis, nnti oversupply..klau bengkak atau susu menitis, marmet je, xperlu pam sbb bila ada demand dr pam, akan ada la susu trhasil..ckup demand dr baby je utk hasilkn susu..makin sis pam, makin bnyak susu nnti

Kerapkn direct feed sis awal2 ni..bg baby kenal bau kita. Klu bby tido kejutkan ye. Day 11 dpt 5oz bnyak la tu

Okay je sis.. Lain org lain kuantiti.. Yg penting cukup utk baby 😊

Kenapa pam awal sgt. Nnt oversupply pulak..byk jugak tu.

Ok je tu