Perancang keluarga

Hi mommies!Sy due sept nanti.Tadi nurse ada tanya ada plan nak amik perancang x?Sy ckp xtau lagi.Perancang jenis apa ye yg elok?Yg x kacau period & sng nak ambik

21 Balas

bincang dgn husb. sy pon rancang sendiri. selain kondom,buang luar,atau pon buang dlm(selepas waktu subur) ni sesuai utk yg period regular. install apps my calendar. utk tgk & monitor waktu subur. so blh elakkan wktu subur dr bersama. sbb sy pon nikah lmbt. 29 cmtu. anak no 2 umur 32. so mmg rancang sndri je. nurse n doc xde bising pon. dorang just ok & hormat keputusan kita. sy xnk amek apa2 ubat perancang,xnk kacau hormon sy sekiranya sy nk pregnant lg dlm msa yg terdekat

kawan sy baby 1st baru 5 bulan+.dia merancang sendiri.kira waktu subur..tup2 terkejut pregnant lg..sy skrg 36w pregnant baby 1st.hri tu checkup tnya la kt nurse kes kawan sy ni..nurse ckp klu kira waktu subur+ buang dalam,mmg boleh jd terpregnant lg..wlaupun fully df baby..sbb lpas pregnant mmg hormon kita belum stabil mcm sbelum pregnant..so dia pun cdg kt sy sendiri,amik depo.. senang xde kes terlupa ke apa.. klu x ssuai dgn badan, boleh try kaedah merancang lain..

Sy mula2 cucuk depo, lps cucuk depo, sbln xperiod, pastu 2 bulan prolonged period. Pastu sy stop ambil apa2 perancang utk 2 bulan, period pun stop & sy period semula sndiri lps tu. Bila start cycle period yg br tu, sy ambil pil perancang yasmin, pharmacist kata yasmin plg kurg kesan sampingan & kulit jd makin okay. So far Alhamdullillah sy serasi dgn yasmin. Cuma sy kena set alarm as reminder utk mkn pil tu.

Say cucuk depo anak first haritu bersalin 17/5 terus doktor tanya lepas beranak tu. Saya ckp tak sure nk ambik yg mne.. kwan saya suggest ambik depo cucuk kat punggung tu setiap 3 bulan sekali 🥰 alhamdulillah kesan sampingan mcm org ckp naik berat badan tu takde plak nmpk sbb berat saya makin trun mgkin disebabkan struggle jaga anak dan bf anak👍🏻

2y ago

Sangat lama! Hahahaha. 🥲

kalau puan jenis ingat tak pelupa macam saya boleh je makan perancang jenis pil , tapi dia kena makan kena disiplin lah jangan terlupa atau main2 tapi period ok keluar .. kalau rasa2 jenis pelupa baik ambik jenis cucuk yang 3bulan sekali tuh senang sikit hahaha terpulang la pada diri puan nak yang mana ..ada banyak sebenarnya tapi dua ni je la yang saya tau puan

Awak blh tanya dgn dr . Minta suggestion yg terbaik mana rasa okay utk awak. Nak rancang sendiri pun boleh. Tapi awak kena bersedia mental dan fizikal untuk terima rezeki anak seterusnya. Sbb rancang sendiri ni risiko untuk lekat tu lebih tinggi. Jadi kalau rasa nak jarak anak jauh. Better guna protection.

saya dh dua kali failed nk rancang😂 yg first konon nk mkn ubat +rancang sndiri..Baby 7 bulan ada isi lagi .Baby dh lahir,try cucuk. Tak sesuai,mkn pil,tukar2 jgk..last2 nk mntak stop sbb anak dh setahun setengah konon nk rncg sndiri,bln dpnnye sgkut. ni berdolak dalih lgi mmg nurse tak percaya la😂.

kalau awak boleh control sendiri, i suggest control sendiri je. senang, hormones semua tak terganggu. saya masa 1st baby pun nurse kk tanya juga. saya kata nanti lepas bersalin saya tentukan. tapi lepastu senyap je. but if awak nak pakai untuk selamat, maybe boleh ambil morning pill tu

2y ago

yup, boleh je sis. i memang tak ambil. all the best

Merancang sendiri je mommy.. sy start amek depo masa anak first susu jadi drop and takperiod selama setahun lebih 😣 masa tu tkyah citela emosi mmg sgt2 takstabil hari hari nak marahhh.. 3kali je amek depo lepas tu trus stop and merancang sendiri (pakai kondom or buang luar)

Saya rancang sendiri. Anak pertama dgn kedua gap 2 tahun 7 bulan, gap anak kedua dgn ketiga 3 tahun. Semua rancang sendri. Tp suami pn kna bagi kerja sama la baru jadi teknik rancang sndri sebb tak bole ada konsep terbabas ke terlepas ke.. Dan kena faham juga hari subur kita.