Perancang keluarga

Hi mommies!Sy due sept nanti.Tadi nurse ada tanya ada plan nak amik perancang x?Sy ckp xtau lagi.Perancang jenis apa ye yg elok?Yg x kacau period & sng nak ambik

21 Balas

sy amek pil prncg.smpi umo bby 1thn 6 bln..bby full breastfeed smpi 2y4bln..alhamdulillah sy xde mslh dgn pil. ikut ats bdn msg2..ada yg ssuai ada yg tidak.sy mang xbsdia abb bslin czer.xbrni rncg sdri sbb blh jd ter..tplng pd puan n Suami..jgn ikut org lain...

Saya tak pernah ambil perancang. merancang sendiri je. kalau sis nak merancang sendiri, kena bincang dgn suami lah. perlu persetujuan bersama. sbb ada jenis org pompuan dia tak puas kalau suami buang luar. kalau yg macam ni,kena lah amik perancang.

Kaedah buang di luar tu / rancang sendiri hanya utk suami yg sgt2 berhati2 dan sgt prihatin bab merancang anak Jika suami tak kisah dan badan jenis subur sangat . .Avoid kaedah tu sbb akn mudah eksiden. .

saya ambik pil je sbb tak nak kcau priod . ank dh nk masuk no 3 due 22hb sept . kalau nk tmbah ank, sy stop mkn pil . pil pun sy beli kt frmasi je . ade mse KK pn pil hbis n mls nk g kk .

sy rancang srndiri..main kira2😅kena tahu waktu subur kita bila..suami pun kena tahu kena kerja sama jgak..anak bungsu sya skrang 3 tahun lebih ..skrang baru pregnant 4w3d

kalau yg x nak kacau period Iucd trbaik... tpi kalau senget skit je mmg ada chance tuk mgndung lagi 😅 kena pkai double protection ye dri suami sama

sy ambl jarum tp bnyk rmbut gugur dan period langsng x dtg slma 2 tahun and doktor pakar suggest ambl iucd baru ok tak kacau hormon

sblm ni sy pakai Pil Yasmin. alhamdulillah ok. peried pun teratur stiap bln

kalau bole rancang sendiri kalau rasa ok

lepas beranak consult dgn doktor.