13 Weeks Pregnancy

Hi mommies.. Saya pregnant 13 minggu.. First baby utk Saya.. Morning sickness memang teruk sampai dah kurang 2kg.. Xde selera nak makan apa-apa. Kalau makan buah and minum nestum je ok. Skrg doctor bagi Saya makan vitamin ganilia. Saya risau teramat sangat takut baby x cukup zat untuk membesar. Kadang-kadang Saya terlupa untuk makan vitamin. And sometime Saya makan vitamin waktu tengahari. Izit semua nie akan effect baby x.

4 Balas

Hai , tahniah yer . Semoga alahan awak cepat hilang , semoga dapat awak menikmati detik indah mengandung dgn tenang dan selesa . Segala ubat yg doktor bagi mmg penting , doktor mmg akan bg ubt mengikut apa yg badan awak perlu ( sebenarnya apa yg kandungan awak perlukan ) Awak , mungkin awak sama dgn artis Hanis Zalikh . Sy pernah baca yg dia cerita setiap kali dia mengndung dia mmg akan muntah setiap kali dia makan , tapi untuk anak yg dia kandung dia tetap paksa untuk makan walaupun sedikit . Awak kena kuat okay , untuk awak tak lupa makan ubat . Pesan pada suami suruh dia ingatkan awak untuk makan ubat , dan dlm masa yg sama awak buat lah jam loceng . Semoga segalanya dipermudahkan .

5y ago

Sy bg pndapat je , tapi apa pun hak awak . Sy tahu , semua akan buat yg trbaik untuk anak dia kan .Semoga semua dipermudahkan segala urusan awak , tak kira urusan selama mengandung , urusan melahirkan , urusan brpantang , urusan menjaga dan besar kan anak . Amin amin amin , Sy pun sedang besarkan anak sy usia 9 bulan lebih .

I lost 6kg during my 1st trimester..mmg x lalu mkn langsung..cuma bleh mkn buah dan minum air masak je..masuk 2nd trimester br ok..

5y ago

I'm overcome this situation sis. Hope everythg goes well.

sama kita sis kandungan bru 10 weeks fuhhh alahan tu x bleh bwa bincang mkn ja muntah tp pksa telan demi first baby 😘

5y ago

Yes sis. So hard to handle it.

I loss 4kg during my first trimester. Prinsip sy, pksa dri mkn. Mntah is another story😆 atleast bby got somethg.

5y ago

Ya. Will try paksa makan.