Ketulan Payudara

Hi mommies✋🏼 Saya bersalin April yang lalu. Sewaktu kehamilan saya ada perasan ketulan di kedua dua belah payudara saya anggaran saiz anggur. Checkup di KKIA nurse dan Dr kata tidak berbahaya & memudaratkan tapi mereka masih refer pada Hospital. Appointment September 2023 Tapi dalam tempoh sebulan ni saya perasan ketulan tu aktif sebab dia membesar (sekarang bersaiz golf) dan bengkak membenjol kemerahan dan agak sakit/ pedih. Saya fikirkan pada mulanya ia bengkak susu. Tapi setelah tuam, berurut, tungku dan sebagainya kawasan tersebut masih sakit (bengkak susu surut sedikit namun benjolan masih ada) Soalan saya, apa prosedur perlu saya lakukan? Walk in Klinik, atau saya boleh direct bahagian Kecemasan hospital selain hospital temujanji sekarang? FYI, saya ada pergi klinik swasta untuk check. Berbekalkan ubat surut bengkak dan antibiotik, tiada sebarang perubahan. Saya ada juga ke bahagian kecemasan hospital yang saya dapat temujanji tersebut tapi terlalu lama & saya putuskan untuk balik (3pm -12am tak dipanggil untuk rawatan😔 anak tinggal dirumah saya terpaksa balik sebab bengkak susu makin teruk) #pleasehelp #ingintahu #seriusnanya

2 Balas

sis kena dua2 belah breast ke? sy pernah alami tp belah kanan je. awalnya sy pun tak pasti,tp rasa ketulan mcm sis ckp tu..sy pun pergi mngurut bdan n sruh urut bhgian dada juga.dia pesan terus pergi klinik buat pemeriksaan. esok tu sy pergi kk.lpastu doc laki tnya2 soalan2 mcm nak marah..awk ade ktrunan kanser ke.mcm mne bole jadi.sbb sy mase tu baru setahun kawen n blum mnyusu (xde anak lagi). jd doc refer surat ke hospital bhgian payudara 1minggu tggu apptment hospital tu..makin besar dan bengkak kemerahan,rasa mcm cucuk2.then doc pun cek tnya soalan,pegang2 gitu je.kne apptment lagi next week.doc xbole nak cmfirmkan lagi sakit apa..kmungkinan csyt effection. aduhaii..gov kne sabar jela kan mggu depan tu lg membesar bengkak..tiap mlm xleh tidur suami urut2.mcm kne cucuk2 dada tu mcm nak demam2 pun ade dtg lg hopital..tggu turn lamaa...mcm nak pitam n rasa nak terus emergency je tp bertahan je. doc lain pula cek..doc pelik sebelum ni doc xbagi ubat ke??mmg xdptt..tu sbb makin mbengkak. lpastu doc tu terus je cucuk jarum besar sedut cyst tu kt bhgian tepi puting.4x cucuk sy pun jerit2 la,nangis sakit..sy ckp doc xde bius dlu ke.doc tu pun siap mrah sy balik.'awk ni jgn mcmni sy byk lagi pesakit nak hadap.klu mcmni lmbat la keje sy'. Sy mmg dah sakit,mse cucuk tu mcm dah takde nafas dh sy.selawat je byk2 msetu. hmm..sbb xmampu,terpaksa la layankan aje hopital gov ni..ikutkan mmg serikk,seram dgn doc kt sni!! bukan dia yg rasa sakit tu! minta suami teman pun dia xbagi! pastu berdarah2 lg breast sy dia sruh sy balik amik ubat.bg next lg apptment utk scan ultrasound. balik rumah tu,byk lagi nanah2 tu keluar,sy buat sendiri je..tekan2 keluarkan habis.sakit kot..mmg xpatut doc biarkan mcmtu. suami pun mrah dgn doc tu. lpas 2mggu masa nak pergi scan tu bengkak dah susut,alhamdulillah..scan pun doc kata xde apa2,elok je..alhamdulillah syukur sgt2 xde apa2. malas dah nak pegi2 hospital ni lagi. btw,kalau de duit lebih pegi la swasta😅.sesiapa yg ada tanda2 mcmni pun segera la periksa ya.sy cuma kongsi pengalaman je

11mo ago

kalau breast xmembesar dan sakit ,sy pun tak pasti..sbelah kiri sy pun tak sakit..tp masa scan tu byk juga cyst cuma tak aktif. yg aktif belah kanan,cyst tu hidup dan bengkak mcm bernanah tu.skrg dah takde. sis mgkin ketulan tak aktif..apa2 pun cuba minta nasihat doc atau buat ultrsound😊

pegi hospital private. hospital kerajaan mmg lah lama. dh mmg maklum sendiri. boleh je bwk anak sekali pegi hospital tu. x perlu tgl kn dkt rumah. pump susu pon boleh je bwk sekali.