Bengkak Susu

Hari kelima berpantang, sejak kelmarin ada ketulan di breast. Dah tuam, dah berurut, dah pam susu, still ada ketulan lg. Ada ibu2 yg pernah hadapi mcm ni? Mmg nk surut bengkak ni makan masa ya? #ibuRisau

4 Balas

Hi mommy, masa sy pantang pun sy alami bengkak susu yg agak teruk sampai kena drip sebab demam. Masa tu dah nak kena mastitis. Mommy kena keluarkan susu dulu, boleh marmet, tuam dan urut.

urut secara bulat menggunakan 2 jari d ketulan tu...tuam dgn panas2...kluarkan susu secara manual bentuk c, jgn guna pam nanti biru/lebam...sya slalu bngkak susu, tpi xla sakit..

bila ingat pengalaman sya, sakitnya waktu tu, smpai menangis😭 syukur ank ke2 da x alaminya...

ketulan bengkak susu tu akn hilang bila baby direct hisap..kalau pam saja x hilang