Buasir , berak berdarah

Mommiess sekalian ade ke yg lepas bersalin kena buasir ye ? Mcm mna mommies buat, saye dah sebulan buasir tak hilang, buang air besar berdarah nangis2 pedih. Dah ambil ubat klinik habis dh mkn still tak ok juga 😞😞#pleasehelp #ingintahu #seriusnanya #bantusharing

13 Balas

Sy pernah kena buasir lepas bersalin anak kedua. lepas je bersalin, terus buasir bengkak. besar lak tu, mcm bunga keliling lubang bontot. perit nak duduk, dah la risau pasal jahitan lg. stress jugak. lepas keluar wad, bidan yg urutkan sy bg tips suruh bertungku kat buasir tu. guna batu sungai and daun mengkudu. alhamdulillah esok lusa tu buasir terus kecut. sis boleh try nt, bertungku kejap2 kat buasir tu. kalau rajin, sapu serbuk manjakani kat buasir..

Try minum aloe vera forever living (botol kuning) , dan minum jugak arabic gum (beli yg serbuk) , makan ubat hemorid (mkn ikut regim, boleh tanya orang farmasist cara makan tu) , dan beli ubat sapu hurix yg khas utk buasir. Buat semua ni ya.. Dan buat masa ni try jga makan. Haritu warded sbb buasir tahap 4 (thromboses), hampir kena surgery. Lepas keluar ward, try ikhtiar pkai cara yg di sebut kt atas tu..skrg dah kecutt, tk berdarah, tak sakit dah.

saya bersalin normal pun kena buasir parah sdh tahap 3, tapi tengah mkn ubat doc bagi ada la kecut sikit, kene rajin mnm obt buasir, lepastu mnm obt lembutkan najis, nak poop pun sya pakai prime enema kalau tak mesti tak kecut punya, lepas poop bagi sorok masuk sapu obat kat buasir sana skrg sdh ok sikit ad masa doc kata kene jumpa pakar takut jg nak surgery ni

saya pun sama naik lemah bila buasir tengah mengandung lg 26 mggu ...tp sya cuba pilex himalaya syukur lega dlm masa 1 hari...😢 sebelum ni trauma mau buang air bsar tgok darah hidup2 ..😟

1y ago

sapu bahagian luaran,pilex nama ubat dr brand himalaya ...bole google

saya pun sama.. baring pun terasa sakit punggung.. kalau berdiri, rasa mcm semua organ2 nak keluar dari faraj.. terasa mcm ada bukaan semula.. berat, pedih.. hmm, trauma rasanya

Tgh jadi kt sya skrg. Buasir + sembelit. Dngan anak nye stress rse. Sye sembur dlm montot pkai royal enema 2-3 botol. Smbur skit2 and berak skit2. Xtau gak nk ubati buasir cmne

Sitz bath n mkn laxative setiap mlm supaya awk mmbuang setiap pg shj. Mntk dkt dr ubt cream sapu dkt buasir. Ps: sy laser buasir dulu jd ini rawatan yg sy buat utk pulih.

sy pun kena buasir lepas bersalin. cara sy.. mnum sup dgn bubur selama 2 bln. ni bkn tips tpi sebab trauma sakit msa membuang, sy jdi takut nak mkn nasi keras😭

Saya makan pyhtonatal nona roguy untuk lembutkan najis dan lawaskan buang air . Lepas tu buasir kecut sendiri and xsakit dah buang air besar

sy mnum duphulac yg botol tu ubat lembut najis..kna ikut sukatan..sy dlm 1 mggu bru ok..n jga mkn ya mummy..mnum air masak