first baby

Hi mommiess? nk tnye ni, bdn sy naik bintik2 gatal...lgi2 bhgian perut pastu bhgian leher jadi kulit kering n kehitaman(gatal pn ye)..geli plk tgok ? adkh ini pmbawakan bdk? Kndungan 2bln

20 Balas

Sy pn sme gak... Gatal2 smpai da x tahan ngan kulit kering sgt... Nak garu x berani t kulit jd gelap... So sy pkai losen je x bg kulit kering... Skng alhamdulillah... X gelap kulit... Gatal pn kurang... Kulit pn x kering sgt... Sntiase sapu losen kat tmpt kulit kering

Kulit jd kering gatal gatal tu kebiasaannya mmg jadi pd ibu hamil. Tgk pd org juga. Sy juga alami gatal gatal dr awal kandungan sampai bersalin. Kalau berpeluh lg kuat gatal² di bhgian perut. Tp alhamdulillah lepas bersalin dah hilang gatal² tu.

Saya ada terbaca berkaitan ibu mengandung yg gatal2 kat kulit berkemungkinan berhadapan kolestasis intrahati. So better rujuk doktor utk check tahap asid dlm badan ibu. Ia akan efek baby dan bahaya sebenarnya.

Maybe tp kalau teruk better inform the doctor. I baru baca artikel ni n i more alert bcz of it 🥺 https://my.theasianparent.com/gatal-kulit-ketika-hamil-kolestasis-intrahati/?utm_source=search&utm_medium=app

Tu pembawakan budak. Badan sya pon naik bintik2. Semenjak preggy ni kulit sensitive sgt. X boleh peluh. Hitam2 tu biasa. Klu preggy kebanyakkan mmg akan naik hitam2 tu. Sental2 pon x hilang.

5y ago

Bertabah je la ye. Perubahan hormon. Nnti da bersalin. Dia akan pulih semula.

normal utk sya,sbb dri ank 1st n 2nd pregy kulit akan jd kering,gatal n kehitaman utk bhgian tertentu. lpas bsalin bru kulit kering n kehitaman tu beransur hilang. Ber tabah la sis

sy first pregnnt mcm tu la . kali ni muka maken putih glowing tp masalah gatal² je kt kaki n celah kelengkang . garu² lama² jd gelap . aiyaa maluu

5y ago

Kan.. Niat mmg xnk garu.. Tp bile dah garu sdp btl.. Mmg lyn.. Tp kesan dia amek kau.. Berbekas bekas.. 😅

saya guna nivea cream mommy.. dekat tengkuk dekat tumit suma dia serang 😂 tp lps guna nivea,alhmdulillah 4 hari semua ok.kmbalj seperti biasaa.

5y ago

bekas bulat warne biru tu ke ?

Same sis, habis buruk kaki 😌😌 tak pe nanti dah baby keluar hilang la dia kite sental la kaki gune bio oil pulak 😂😂

Haah mommy...sama mcm sy, naik ruam satu badan...sy p klinik mintk ubt utk kurangkn gatal...