Induce

Hi mommies..nk tnya induce sakit tak??EDD 14/2 tp blom ada tanda2 lg, doctor dh suruh pg je hospital 14/2..tkut kne pksa branak pulak ms tu..

29 Balas

Sy baru first time melahirkan telebih due spttnya due 13/01 tp blm ada tanda lagi Dr suru serah diri 21/01..tp 20hb dah masuk wad masalah darah tinggi ..21hb jm11pagi Dr ckp nak induce ..first pecah kutuban bukaan baru 2cm,pastu Dr induce ubat melalui Drip 1 pek dalam jm11.30pgi..jm12 dah start contraction smpii jm4ptg bukaan baru 5cm..Dr cuba tambah induce 1 pek lagi ..contraction mgkn kuat masih bole tahan smpii jm6ptg bukaan da 8cm..Dr ckp tunggu smpii bukaan 10cm ..tunggu smpii bukaan 10cm tu rasa mcm xbole suda kena layan contraction smpi jm8.40mlm baru 10cm..meneran ambil masa 40minit baby besar sangat sangkut ..last emergency czer..induce tak la sakit sangat bezanya dgn normal contraction induce ni cepat tindak balasnya..

4y ago

Ow..tq sis krn sudi berkongsi..☺️Hrp semua brjln dgn lancar je nnti

Terpulang dengan badan memasing. Saya induce sampai 3x.. Sakit tu tak ada lah sangat.m yang plg sakit sebab doc bukak laluan .. Sakit kena seluk.. Sakit sngat nak nangis rasanya.. Lepas tu kena pecahkan ai ketuban sebab jalan masih tak nak bukamm 2 cm je memanjang.. Pecah je ai ketuban terus 3cm to 4cm.. Tu pun sakit masih boleh tahan...sampai lah 5cm ke ats..masa tu Allah je yang tahu sakit die cam mana.. Habis katil tu tempat nak begerak2..dan tersiksa dengan jarum dua belah tangan.. Dan ctg kat perut. Lain orang lain kesan dia sis.. Bawak bertenang ye..

4y ago

Ye.. Betul.. Saya tertido..sebab mereka bagi ubat tahan sakit.. Bangun2 dag rasa nak berak.. Check2.. 9cm dah..

Pengalaman sy, sy kne induce drip sbb air ketuban da kurang masa 39w2d (20.1.2020) msok drip pkol 9 mlm.. Pkol 12.30tgahmlm da rasa contraction on off.. Pkol 3 pagi contraction on je smpai pkol 6 pagi. Sakit die smpai sy nangis2, jerit2 ckp sakit 😅 dktr tgk ctg pon ckp patot la sy jerit2 sdgkan contraction on off pon org lain da mcm ape, ini kan plak sy yg on je 😂 Last2 emergency czer sbb bby da lemas 😌

Induce mmg sakit sgt.. Sy dah experience 2x.. 1st prgnant kena induce ubat 2x.. 2nd prgnant kena induce belon 24h buka 2cm,but sakit gak sampai cucuk ubat tahan sakit..doc buka balon trus tolak sy ke labour room..doc pecahkan air ketuban dan bg induce drip..sakit hanya tuhan je yg tahu mcm mna rasa sakit tu..dan sama juga kena cucuk ubat tahan sakit gak..huhu but just buka 3cm..so kena czer je..

Sy induce ubat n induce drip...tp jalan still x buka lps 8jam cuma 4cm, baby heartbeat drop, last kena czer...rupanya baby trbelit talipusat. Sakit contraction bg sy sama je mcm contraction biasa, anak sulung sy contraction normal tanpa ubat2, bg sy lg sakit dr anak kedua ni even ank kedua kena induce ubat n drip...cuma yg 1st dpt bsalin normal kedua kena czer tu jela yg sakit nya lebih 😂

Induce mmg sakit sbb dia memaksa rahim kita utk bekerja keras mengeluarkan baby. Bagi saya mmg sakit lah. Sakit tk tertahan. Maafkn saya kalau takutkn awak. Tp jgn bimbang, kalau kami semua bole bersalin dgn induce dan bole hadapi kesakitan yg terlalu sakit ini. Saya pasti awak pun bole. Mak2 kan kuat orgnya.

Mcm sye pn induce jgk .. Lebih 2 arii .. Masuk ubat pgii pkol 8 mlm dh bersalin .. Contraction SME je rse ..mmg tkot bila dgr org cerita induce skit laen mcm .. Tp atas pada diri kita .sye dh bkk 7 cm bwu rse sket kuat .. . Bnyk kn bce surah Mariam ... . Insyaallah semua nye bjln dgn lancar ... Semoga dipermudahkan segala urusan awk...amin

Stay positif..bdn masing²...sy pun cuba positif.mmg rasa takot sb first pengalaman..sy serah diri nex week..so sama² la kita positifkan mindaa...tiap org lain rezeki allah bg.sama macam sakit..💪💪💪💪..mana tahu awk induce skly terus keluar..who knows rite..so mommy keep it up..yeayyy...

Induce de bnyak jenis..n tngok kesesuain n maslh seseorg..cam sy dua jenis induce first induce belom tuk lmbutkn jln induce ni x sakit. 2nd induce air trus dlm darah lupa nma induce tu..paling sakit bru msk 5minit trus contration mngulas2 perut..tp pada sy aaa klo x induce pn sakit nya sama je tetap cm putus nyawa nk teran kuar bby.

Sy induce ubat 3x tp failed, xde sakit. Bukaan 2cm sj time tu. Induce drip sbb air ketuban dh pecah.. 8pg-1pm,bukaan dh 8cm. Sy xrasa sakit apa, cuma rimas dgn ctg dan jarum blh dua tangan. Last kena emergency czer sbb bacaan jantung baby dh xelok. Sy rasa sakit utk bhgian jahita sj, spnjng induce mmg sy xrs sakit