rumit skrg buat buku pink

hi mommies..nk tanya skrg nk buat buku pink kene bwk suami skali ke..bab mae buat temujanji nurse kata suami kena buat ujian hiv..npe cmtu?temujanji aritu sy 7 week..kene ckup 10 week bru bleh buat buku.

42 Balas

Mgkin tgk tmpt la sis..klu dorg suruh cmtu ikut la. Sy buat buku pink taun lepas bln 12/2019 (di Putrajaya) masa tu 11 weeks kot..kena bwk suami utk ujian HIV sbb dorg nak tgk result HIV yg latest sbb katanya ujian HIV masa kawin sah hingga 6 bln je kot jd suami pun kena test darah jgk..utk pemantauan tkt nnt mana taw ada kes baby kena hiv sbb slh sorg parents ada ke cmtu la nurse ckp..tp skejap je suami gi amik darah tu..klu dia ada keje pastu suruh la dia blk. suami sy masa tu mmg teman smpai abis la sbb 1st time kan..

Ikut pada klinik tu.. Mcm sy hari tu, nurse suruh tunggu 10w utk buat buku.. Lepas dh buat tu, nurse bg tarikh temujanji utk minum air gula + ujian darah utk result air gula, termasuk ujian HIV utk suami.. Sy awal2 dah kena minum air gula, sbb BMI lebih. Jadi apa2 pun terpulang pada klinik sis berurusan tu..lain klinik, lain cara.. Jgn pening2 ya sis, pikir positif je.. 😊😊 ikut je apa yg nurse bgtau.. Semoga dipermudahkan ya sis..

Suami saya x de buat test HIV pn. Cu.e dia tanye je suami penah buat tes HIV.. setiap yg nk nikah mesti akan buat saringan tu suami istri kn.. so ckp je dh pastu dia tanye taun bile klinik mane tu jek.. pastu dia minta 3 salinan surat nikan dan ic kita... tu je... lps tu bru lah dia jalan kn pemeriksaan dn aample dara tuk cek mcm biase... saya buat buku mase 18 week.

Biasenye kena tunggu at least 10 weeks baru bukak tu sebab sebelum 10weeks ade risiko keguguran yang tinggi. Jadi sia2 je bukak buku ambik darah ape semu lepas tu gugur. Sebab bukak buku tu panjang proses dia. That's why kk tunggu bila dh 10weeks,kira mcm kndungan dah kuat sikit baru dia bukak. Sbb kan ramai je yang 7 8 minggu dh gugur, kndungan tak jadi etc

Tengok klinik kesihatan juga, yg kat serdang nurse doc semua baik2. Minggu 9 dh bole daftar buku pink. Bab yg bawa suami utk test hiv tu, ya mmg ada klinik ksihtan yg minta mcm tu. Tp sy call klinik dahulu, diorg ckp just bwa bill air tkini (utk tahu alamat semasa) dan sebatang pen. Suamj xperlu ikut sbb yg hiv test terus pada ibu mengandung.

Entah laa lain kk lain prosedur la tu. Tmpt sy ok jee. Sy bukak buku pon time kndungan 3week lbih awal sngt . Ingt sje nk test upt kt klinik last2 dia suh bkk buku skli. Tkde lak dia suh bwk suami. Just bwk sijil ori&potostet 3keping surat nikah dgn ic suami&isteri..

mmg biasenye weeks 10-12 tu timing cun nak bukak buku pink .. scan baby pon dah nmpk dah .. tapi berkenaan suami kne dtg tu , sy tak tahu .. sbb mase saya nak buat .. die kata mai sorg jaaa .. suami tak bole masuk pon .. jd mudahla kerje saya 🙂

Kkia dekat tempat saya pun sama jugak. Kena buka buku masa 10 weeks and kena bawa husband masa first check up untuk test hiv. Ikut jela apa yang diorang dah arrange tu. lain kkia lain procedure dia.

Sy rsa depends ats kk tmpt msg2. Ada yg strict mcmtu Ada yg x.. Mcm sy ritu.. Bwa jgk sgla docs n skli suami. .. Tp bila pgi isi buku pink xde apa2 soal pn. Dh siap bg je... #ankfirst

Suami hnya utk ambil darah ujian hiv sahaja.. dari dulu lg rasanya.. sy dr beranak anak sulung thn 2013 lg kena buat ujian hiv tu.. dan mmg buka bulu tmpt sy pun usia kndungan 10w.