Makan Lada

Hi mommies.. Nk tanya.. Kalau selera asyik nk makn lada sja xpa2 ke? Risau jg.. Sy baca article tp ada yg ckp xpa.. Dgr2 dr org kmpung xbaik pula.. Ada nk share pengalaman x? Sy xda selera kalau xmkn pedas2.. Xtau la knp

4 Balas

Makan pedas takde apa2 effect pada baby. Cuma effect pada ibu sahaja. Boleh menyebabkan pedih ulu hati

sme laa sis suke mkn peds cili api tp elakkan amk lada hitam tau...

11mo ago

sbb lada hitam pnskn bdn, mse pntg bole laa mkn, tp klo bdn ok...ok je, tp pd trimester 1 better elakkn, pesnan org tua x glkkn mkn lada hitm...

btul laa tu dear, depend on body n jgn brlebihn...

ni senarai mknan yg kne elakkan

11mo ago

Hi, awak. Sebenarnya simple je, selagi awak tiada alahan atau alergik sesuatu makanan tu awak boleh sahaja makan. Food intolerance setiap orang tak sama. Cumanya kena makan berpada, itu sahaja. Pantang saya masa first pregnancy simple je. Saya ikut nasihat OBGYN. No junkfood/fastfood, cut sugar, avoid spicy and oily food (these triggered my heartburn) and avoid raw food. Every food has to be fully cooked. No stress ya and always consult with your nurse/doctor/OBGYN to gain a correct info. ☺️ Take care🌹