check first kat klinik

Hello mommies,ni first pregancy saya.masuk hri ni dh 4weeks usia kandungan.nak tanya la pendapat mummies semua,klau first cek selepas dpt result positive dri upt tu,nak pegi klinik utk cek apa yg patutla kan,mmg xboleh usia kandungan dri 4weeks ke? Sbb tdi pegi klinik,nurse ckp dtg balik bila usia kandungan masuk 10 weeks.sekarang ni,saya xde ambik apa2 vitamin/minum susu ke sbb igt nk tunggu nasihat dri nurse dkt klinik ibu dan anak tula.

15 Balas

4w x nampak kantung lagi. Kdg2 ada yg chemical pregnancy, upt +ve tp lepas tu dlm 5w period, so bila buat buku awal diorang xkan consider tu as misscariaage. Sbb tu sesetengah kk suruh datang certain2 weeks. So, sementara nak tunggu appt 10w tu, nanti dah 6w-7w ke atas scan je swasta dulu check kantung, pastu bawak je scan tu sama2 gi klinik.

Sy pon baru je 4 week 5 day.. awal.lagi nk wat buku pink. Seb baik ade no watsap misi kk, dia soh dtg dlm 6.7 week ataw seom 12 week. Bgtaw ape yg nk bawak n hari ape. Kne pi scan kat luar dulu awal2. Nk guna utk buat buku pink. Smtara ni mmg makan asid folik pil kawan nurse kk bagi.. bole la bertahan dlm 2 mggu ni.

4y ago

Semoga urusan puan dipermudahkn

Ya memang biasa KK akan suruh datang balik 10weeks sebab nak bukak buku terus. Buat sementara waktu cik beli dulu folic acid dekat pmacy. Apa2 jenama x kisah. Biase org mkn jenama appeton.

4y ago

Terima kasih ats maklumatnya😊

saya 7 weeks buat buku pink. Nurse kata patutnya time PKP ni buat buku pink bila dh capai 12 weeks tapi sbb HB low, diorg bagi buat awal n nurse pantau every two weeks.

4y ago

Adoii lmbtnye klau 12weeks tu kan..

Sy g scan je hri tu..5w..dh nmpk kantung...dr suh amal folic acid je..amik maksimum dos sb rahim xbrp elok..tmbh lg bulan puasa skrg ni

4y ago

Aah 5mg je..doc suh amik 2biji pagi 2bji mlm

Mungkin tempat sis prosedur mcm tu kot. Klu kt tempat saya seawal 7 minggu dah boleh buka buku. Lagi awal lagi bagus,in any case boleh pantau.

4y ago

Betul

Semntara tnggu utk jmpe buat buku,awk boleh beli sndri acid folic mkn sy dulu pn mcm tu .klau susu tu sy minum susu biasa je hl.

4y ago

Terima kasih ats info nye..

Saya pun kena balik semula.. ni next week baru nak pergi kk balik buka buku.. saya scan dekat swasta, doc suruh makan ganilia ni..

4y ago

Ganilia...klinik mne ni sis?

Saya rsa x semua klinik ibu anak sama proses nya. Sini klau thu pregnant je, terus boleh bkak buku seawal kandungan 5 week

4y ago

Saya pun tunggu 10w baru nurse sruh datang buat buku pink skarang baru 7w3hari

Ya mmg kk suruh dtg semula nnt sbb kandungan awal sgt. Buat sementara ni sis amik asid folik dulu 1 biji sehari

4y ago

Sama2