Susu Badan

Hi mommies Nak tanya la baby saye baru sebulan 9 hari. Saye fm+bf. Hajat di hati nak fully breastfeed sbb saye surirumah. Tp nipple saye flat. Kadang guna nipple shield pastu most of the time pump. Bila pump x ikut time sbb anak asyik berjaga je.susu pump pun dari hari 1st sampai la ni dpt 1 oz je. Sedih sgt.. Mungkin ke sbb saye penat dan x dpt time yg betul utk pump? Atau pemakanan saye?ni dah 2 hari susu x keluar sgt Keduanya bila anak x dpt latching saye jd give up pun ade. Ade tips x nak cara latching yg betul dan tambah susu? Saye beli momma tu tp mcm x menjadi pulak dekat saye. Harap mommies dpt bantu

5 Balas

waktu sy lahirkn yg ketiga..sy kna letak dia dlm nicu sminggu.dktr suruh pump.tp air susu sy kurg..sy guna teknik power pumping sis..dgn kna minum bnyk air plg kurg 2L shari.. xpa..kuantiti sikit xpa..plahan2 dia akn bnyk klu guna teknik power pumping yg btul..kna bnyk rileks dn fikir keadaan bby time tgh susu kn dia..smbl kt pump susu.insyaAllah air susu akn smakin mbanyak.😊😊😊 good luck mumyyy dont givup❤️

belajar cara mnyusu dgn betul.. masa mndi rajin2 urut breast, tarik2 puting keluar.. byk kn minum air.. better air rebusan kurma merah.. takpe kalau susu x bape klua atleast bagi je bby isap utk stimulate nipple and mindset kne always positive.. jgn stress.. mindset jaga, "aku nk susu byk, aku nk feed bby aku".. in sha allah.. 💕

3y ago

sama mcm anak sy susah nk latch betul2.. skrg 6bln berat xnaik sbb latch xbetul la kot...

Sy prnh susu kurg, tp sy prnh ngurut lps brslin bidan srh msa mndi blh berus nipple prlhan2 untuk buka laluan susu.. sy dah cuba ia berkesan.. skrg pun susu dah pndai keluar sndiri😁.. msa awal hari tu nipple sy crack mmg kurg susu.. skrg alhamdulillah😅

5y ago

Ye.. gune berus gigi.. slow je..

Breast belah kiri saya flat. Saya guna teknik sandwich tengok vid dr nurhaya kt youtube. Alhamdulillah baby boleh latch & menyusu cam biasa. Nipple pun mcm timbul dh sikit. Baby dh 2 months.

Baby baru 9hari memang susu banyak tu je sis, sebab susu ibu keluar ikut keperluan baby. Baby 9hari minum tak banyak sis. Nanti makin lama makin banyak sebab keperluan baby makin meningkat

5y ago

Xpe.. Kalau ade tips bagi la..sokongan moral pun boleh sbb saye rase useless sgt