Bayi taknak menyusu badan😔

Saye stress bayi tknk menyusu.. bile saye pkse dia nngis pstu digigit dgn gusi.. hbis lukee campur pulakk puting saye kering pedihh sakit semua ade.. dah hari ke 10 harini saye rase giveup nk bgi direct bf saye nekad nk pump susu jer boleh ke??? Saye dh x lrt dgr dia nngis mcm kene dera serabut sngt bile dgr 🥲🥲#firstmom #ingintahu #bantusharing #firstbaby

2 Balas

hye pn, fasa pantang mmg tk digalakkan ibu pantang pam susu ye. sbb 1 nk elak baby nipple confuse. 2, suction pam, tk sekuat mcm mna bila baby isap. 3, oversupple. percaya ckp sy. oversupply ni sgt menyakitkan. better belajar marmet(hand expression) dri pam. tkde risk oversupply. boleh sy tau, waktu pn cuba offer susu tu, breast pn lembut ke bengkak? 2. dh check baby ade tounge tie ke? 3. pn offer nipple time dia dh tunjuk hungry cue mxm genggam tangan, atau time dia dh nangis? biasanya kalau dia dh nangis kuat, lapar sgt tu. some baby kena pujuk dlu pastu bru nk boleh offer. tips sy cuba buat skin to skin sekerap yg boleh. bukak baju pn, baby pun jangan pakaikan baju. just pampers je. bagi baby kena bau nipple ibu. sebolehnya buat sekerap yg mampu. offer, bkn paksa. baby ade rooting reflections yg mana bila kita sentuh tepi pipi, mulut dia akan auto terbukak & ikut sentuhan tu. time tu offer. bab nipple kering tu, better guna nipple cream. Mama's choice paling best. ada food grade. mmg tk kering guna yg tu.

Kakak boleh tengok post ini sbg rujukan https://my.theasianparent.com/bayi-tidak-mahu-menyusu-badan/