6months journey

Hi mommies..korang ada masa khusus x nak bg baby makan..breakfast jam brapa..lunch n dinner..atau bg ikut mood baby

5 Balas

Hye mummy... Saya dah biasakn diri saya untuk jadikan rutin buat anak juga diri saya sendiri... So, hari2 waktu makan tu lebih kurang sama jaa... Saya lebih suka waktu makan anak sama dengan waktu makan kita... Sebab taknak waktu kita makan, dia tengok jaa... Saya kesian tengok anak time tu😅... Anak saya dah 8 bulan, dia bangun awal dan tidur awal, so ni rutin/time makan anak saya... 7am : breakfast sama2 dengan suami dan kakak dia - bubur separuh dari biasa (suami kerja so anak2 memang dah biasa bangun & breakfast awal) ** 10am : kudapan - puree buah ** 1pm : lunch bubur ** 4pm : 'hi tea' - puree buah/sayur ** 7pm/8pm : dinner - bubur Tanda ** tu dalam sela masa ni anak akan main2, mandi, menyusu, tidur Kalau keluar saya akan bawak bekal... Kalau keluar dekat2/kejap2 bawak biskut jaa... Kalau keluar lama, saya bawak bubur letak dalam thermos... Bila di kedai makan anak pon boleh makan sama2 dengan kita.... Semua ni pengalaman dari anak pertama... Saya upgradekan apa yang perlu... Semoga membantu mummy😊

x tentu masa. kalau pg breakfast baby pkul 11 lebih sebab anak memang bangun lewat. utk lunch 4 jam selepas tu.. dinner dlm pkul 8 mlm..kdg2 terlewat jugak smpai pukul 9 lebih.

not really. but depends on rutin baby macam mana. example bangun, bagi baby susu then playtime sekejap then bagi breakfast then tidur

Menyusu ikut kehendak baby. Makan kena ada time. Tapi pastikan sebelum makan jangan bagi baby susu

Mkn ikut time..