breakfast lewat

Hai mommy, ank sy dah 7bulan skrang tp slalu skip wktu breakfast .. 10.30pagi baru bangun . sy pernah kejutkan awal jam 8 n ajak main then bg breakfast . tp dia tolak . rutin biasa slma ni . 10.30am bangun n mandi 11am snacking bubur sumsum/buah 11.30-12pm kadang2 tidur kadang2 xtidur 1.30-2pm lunch 2.30pm tidur 4.30-5pm sncking 6.30-7pm dinner *ada nap 2x 12am tidur sebetul2 nya smpai pagi 10.30 after makan2 mesti bf dulu then trtidur. routine mcm ni xpe k utk baby 7bulan ? thankyou 🥺 #SeriusTanya #bantusharing #newmom

2 Balas

Hye sis Saya pernah la baca satu artikel berkaitan waktu tidur baby ni… Kalau tidur lewat, lewat la baby bangun… Sepatutnya tidur awal lagi bagus bukan untuk baby ja untuk kita adult jugak… Macam saya sendiri sebelum ada anak memang selalu tidur lewat sebab jenis metabolisms tinggi… Tapi lepas ada anak saya terus tukar rutin saya sendiri supaya anak pon boleh ikut sekali. Jam 9pm memang dah masuk bilik tutup lampu paling lewat pon 9.30pm laa… jam 10pm tu memang anak akan tidur dah… sampai jam7am anak akan bangun… itu rutin tidur anak2 saya dari baby sampai sekarang dah 7 n 5tahun… Alhamdulillah rutin siang hari semua okay… Tapi setiap orang rutin tak sama laa… Atas parents jugak Mungkin ada yang kerja lain sikit… sebenarnya waktu tidur mempengaruhi rutin kita disiang hari… bukan baby jaa, kita sama…

anak sy pukul 7am da bgn sbb anak tdr awal sebelum 8/8.30pm. mkn mlm sy terpaksa awalkan pukul 5.30/6.00pm. mkn dlm masa 10-15 minit. rehat jap. 6.40pm anak da mandi.. myusu anak.. dodoi jap.. lama2 anak akan tdr sendiri.. breakfast 8-9am myusu. mandi 10am lepas mandi, myusu. tidur 11am (depends) kdg tdr 12.30pm sbb anak sy jenis kuat main (umur nak masuk 7 bulan) lunch - 2.00pm myusu snacking - 4.00pm myusu (kdg anak tertidur atau dia masih nak main) mkn ptg - 5.30/6pm masa tdr mlm - 8/8.30pm anak terbgn masa nak susu sy fully breastfeeding.