Follic Acid

hi mommies..bole share x bila kita perlu mkan follic acid? sebelum pregnant perlu ke? Sy dah 4 bulan kahwin. Masih mencuba untuk pregnant juge. ?

22 Balas

Seeloknya 3bulan sebelm khwin dh boleh mkn folic asid...cuba amalkan folic asid brnd appeton,yang folic asid brnd nie husbnd & wife boleh sama2 makn sehari hnya sebiji semua orang pentingkn kesuburan untk perempuan saja xfikirkan kesuburan lelaki...brnd appton nie elok dan baik jika diamalkan oleh kaum lelaki akan memperbaiki tahap kesuburan juga masalah dalaman untk lelaki...insyaAllah....

5y ago

oh brand appetton ye..tq sis for the info. we will try..😊

Sy ambik folic acid masa 3 bulan sebelum kahwin. Lepas kahwin pun amalkan tp skip2. Before confirm pregnant ni, sy mmg amalkan betul2, start awal tahun ni. X skip2. Last2 tengok pregnant. Dah 9w pun masa tau pregnant. Alhamdulillah kandungan sihat. Mungkin rahim kuat. Sbb sy terlibat dgn accident dan buat keje lasak masa x tau pregnant. Mungkin asbab folic acid tu jugak.

anytime boleh amk dear.. 3 bulan sebelum maybe ok nk bg rahim kuat. boleh amalkan diet sihat n aktifkan diri... bg stamina kuat.. utk lakukan dgn suami mcm sy dlu xde la selalu sgt... cukup 1 ke or 2 kali seminggu supaya menjaga kualiti sperma suami.. dont stress2 ok jgn terlalu memikir... inshaAllah rezeki tu pasti ade tepat pada waktunye... inshaAllah.. amin :)

Boleh ambil 3bulan sebelum rancang preggy yunk ... Sy nikah bulan 11 adik ipaq nikah bulan 12 dh preggy mcm stress jgk laa sbb husband anak sulong org duk tanya2 lagi ... Huhu sy amalkan acid folic dgn jus mamariam alhamdulillah dgn izin Allah skrng dh masuk 4bulan preggy ... Semoga Allah mudahkan urusan awk 😉😉

Folic Acid elok. Sy 3bulan sebelum kawin, mmg amalkan. Tp lepas sehari kawin terus stop😂 alasan habis. Malas nk beli. Cuma after 4month try semula folic acid. Minggu depan terus datang period, padahal baru ja dtg. Then next terus lekat. Alhamdulillah. Takpa, kita iktihar. Sis try la smbil doa banyak²

5y ago

Sis... Nak tanya... Awk period kali ke2 tu banyak tak mcm 1st period? Ke sikit je

Makan dr skrg pn bole sis. Lagi baguss. Salah satu usaha utk dptkn zuriat. Sy makn acid folic mtk di kk. Seblum ni amalkn acid folic appeton. Mungkin xserasi. Lepas 2buln ambil acid folic dekat kk. Alhmdulillahh kandungan dah masuk 8weeks. 😊

Pglman sy 3 bulan before khwin sy dh amalkan dh. Then continue smpai kandungan 2 bulan. Msuk 3 bulan bru stop. InshaAllah, semoga allah tiup malaikat kecil dalam rahim awak kelak. Jngn stress2 nt agak susah nak lekat.

Kalau tgh nerusaha utk prgnant lagi la digalakkan utk makan..sebiji sehari..suami pun bole makan juga ue bukan la wajib tapi bole la kalau nak makan..tp sis xbole miss la sebiji sehari tu..

Org kata seeloknya makan. Saya dulu x tau ape2 tentang ni , tau2 dah preggy tapi tu lah keguguran pada minggu ke 8. Second preggy ni saya makan siap2 folic asid 😅😅

Folic acid boleh diambil bila² shj.. sama ada plan nk pregnant atau x.. husband pun boleh mkn.. kalau merancang utk pregnant, better mkn 3bln sblm.. start dr skrg pn xpe..