Nafas Kroh berkahak

Hi mommies,baby sy umur 2 bulan lebih,tapi sy perhatikan mcm ada kahak,dah try tepuk kahak tak juga keluar.. Mommy ada tips tak utk situasi mcm ni?

2 Balas

Hi mommy. Baby sy umur 2 bulan pun sama berkahak. Boleh cuba letak minyak yg bantu buang kahak. Letak kat blkg, blkg tengkuk, leher dan hidung bayi. Keluar kahak tapi still nti ada balik bunyi kahak tu. Ada yg suggest guna minyak ni. Sy guna youbaby cream. Nti nak try juga minyak yg dlm gmbr. Tiap kali lepas bayi susu botol, saya akan buang angin. Tummy time lah paling berkesan bagi sy. Dakap anak ke badan kita, gosok blkg dia 😊. Xpun luruskan je badan dia. Kdg bila gendong, posisi yg perut saya dan bayi bertemu.. angin tu ikut keluar sekali 🤭🤗

Ble try rajin tepuk belakang baby tiap lepas mandi. .atau waktu pg. . Dn klu baby mnm susu formula,kena rajin buang angin ..kdg2 punca kahak tu sbb hbs baby nyusu formula kta x buang angin. .