Gastrik / heartburn

Hi mommies..ada x yang kena gastrik time pregnant ni..start 10 weeks ni rasa sangat sakit kat ulu hati..padahal baru sejam lepas makan.. macamana cara nak kurangkan gastrik ni ?

3 Balas

Elakkan makanan pedas,berminyak, makan dgn kerap tpi dgn kuantiti sikit, pstikan ade buah2 utk kudap2an, sy mmg buat stok buah/ biskut/ roti.. kdg2 tgh mlm, sy perlu mngunyah utk elak pedih ulu hati n msuk angin loya sume, mmg normal pedih ulu hati bila pgnant, rasa x slesa sgt kan..