Zincofer

Hi mommies, Ada tak mommies yg tak boleh makan Zincofer, supplement yg KK bg? Kalau mkn je mesti muntah.. Ada substitute supplement lain tak?

19 Balas

I would suggest for you not to take any supplement without consulting with your doctor. If you keep throwing up, maybe change the food. Keep trying any kind of food to eat. And keep track of which one you can take and which you cant. And congrats on your pregnancy ^0^ prays for all of us and may our pregnancy goes well

sy mnx tukar....sy mkn zincofer rsa nk muntah...msa mkn ok, bila dlm 5-10 min ja, Ya Rabb bau besi smpai muntah...tp ttap telan jgk...bila dh hbis utk sbulan mkn, g KK mnx nurse tukat ubat..Amik new obimin...alhamdulillah xrsa munth pun, mcm mkn folic acid sbelum ni ja...

sy tak boleh makan zincofer yg kk bagitu. bila makan rasa mual muntah dan pening2. berat badan tak naik sbb slalu muntah bila mkn zincofer. lpastu nurse tu suggest mkn iberet. alhamdulillah semua okay je . awak cuba la makan manatau serasi dngn badan 😁

Sy pn xblh mkn sbb zincofer tinggi zat besi. Darah sy pekat, makan sekali je hrtu terus sakit kepala sgt2 tak blh bangun. Sy mintak tukar. Kita kena bgtau nurse in charge if supplement xsesuai dgn badan kita. Stiap org lain2.

zincofer seeloknya mkn pd waktu mlm sis..sblm sis masuk tido tu sis minum dgn air berjus..cth sunquick oren..tp sis jgn bubuh gula..lps mkn ubat terus sis masuk tido..nurse pon ade pesan mcm tu pd sy aritu..alhamdulillah mmg betol

Saya masa pregnant kkia bg zincofer tak boleh makan. Asyik muntah je. Last nurse bagi suggestion try makan maltofer.. Yang ni ok, sebab rasa dia coklat. Boleh telan dgn air atau kunyah macam tu je. Xde masalah..

Nurse KK suruh sy makan malam. 2 jam selepas makan malam. Alhamdulillah xde lah rasa loya2 sebab dah tidur kan.. Cuma nak membuang tu susah sikit.. Tapi lepas banyakkan makan sayur hijau baru okay sikit..

Mintak tukar ubat.. Mungkin zincofer xsesuai ngan bdn sis.. Mcm sye xboleh mkn zincofer.. Sye mkn iberet folic alhamdulillah hb sentiasa cantik(Dr&nurse yg ckp) .. Hehe

saya pun awal2 mcm tu lps tu saya bgtau doktor semula doktor nasihatkan makan selepas makan alhamdulillah ok dah skrg. kalau tgk blkg tablet tu pun tulis after meal

dulu kk bg obimin..lepas tu dot zincofer..sy pn xboleh nk telan..los mkn dlm 10 mnit..muntah..lepas tu sy bgtau nurse masa check up..dia tukar semula kpd obimin..