Effect selepas vaccine

Hi mommies, Ada sesiapa yg ada rasa effect teruk selepas vaccine Covid tak? Can plz share?

12 Balas

sy pfizer. dose kedua skrg. hari pertama tu lepas suntik jam 4 petang sy kene rash satu badan habis merah ,tngn kene inject tu pulak purple pastu tiber asthma dtg balik tpi sy tk gi klinik la kan sbb pkai inhaler. hari esok nye tu start gatal gatal sikit, sbb rash. ni hari kelima sy kene allergic vaccine jadi gegata pulak, doc bgi antihistamine 4 jenis susu sy pulak dh start drop sbb makan ubat , anak tk cukup puas minum susu ,sy breastfeed.

3y ago

moga cpt sembuh

Dose 1 petang baru rasa sakit.sakit biasa2. tapi masih blh buat kerja sana sini.aktif buat kerja rumh dan memasak.Dose 2 jarum blm lg tarik rasa sakit.balik rumah rehat main hfn n tidur.Bangun dari tidur mcm biasa buat kerja mcm2. Lain org lain penerimaan,effect dose tiada rasa apa2 pening pitam,cuma effect jarum biasalah jarum size kecil atau besar tetap ada rasa sakit sikit.

Side effect vaksin ni varies for each people, kalau ada alahan dgn ingredient dlm vaksin tu teruk sikit side effect. (banyak kes yg allergic dgn ingredient Pfizer, kena tukar to Sinovac) jadi nk minta org share utk jadi rujukan pun mcm tk sesuai sbb apa pun berbalik kepada badan sendiri.

Haha, bg I plk Kalau dah sakit kepala lepas cucuk, kerja xleh nak buat, lenguh2 tmpat cucuk, tu dah teruk dah bg I. Other than that, just make sure, if you have any allergies especially yg boleh buat you sesak nafas bgtau doktor nnti, okay

No. Jika you ada history alergi vaksin/ubat then you jumpa doktor dulu tanya pendapat. Mungkin ada jenis vaksin yg lebih sesuai utk you. Tapi kalau xde alergi vaksin/ubat biasanya tiada masalah. Effect ringan je & bersifat sementara.

I penerima Pfizer.Xad effect ap2 yang teruk lepas cucuk cuma biasalaa yang ke2 tuu memang terasa kuat sikit ambik masa 2 3 hari jugaa laa nak kebah demam tapi xad effect teruk yang laen.

No side effects. I took my 2nd dose of AZ at 12 weeks and everything is fine i dont feel sick demam, pening at all. Just rasa sakit dkt tempat injection je.

D͢o͢s͢e͢ k͢e͢ 2 j͢e͢ d͢e͢m͢a͢m͢ 2h͢ri͢ m͢s͢a͢ t͢u͢ k͢a͢n͢d͢u͢n͢g͢a͢n͢ 24W͢

saya ambil pfizer. alhamdulillah dose 1 dan ke 2 takde apa apa effect. Cuma sakit dan bengkak bahu je..

sy vaccine kandungan masa tu 14weeks.. tapi Alhamdulillah tkde effect apa2.. sinovac