Expert Q&A Session with Gina Yong

Hi mommies, Here is your opportunity to ask anything and everything about breastfeeding to an expert in the field. We are honoured to have Gina Yong, Breastfeeding Consultant and Parenting Coach, who will be answering questions pertaining to breastfeeding. Gina has helped thousands of parents successfully breastfeed their babies and coached them in giving the best of life to their children. She is also the founder of the largest and most active Facebook-based breastfeeding support group in Malaysia: The Breastfeeding Advocates Network (TBAN). Drop your questions below! Gina will be answering your questions on Thursday, 13th February 2020 at 11am. So ask away! *please note that questions unrelated to breastfeeding will not be entertained and questions sent in after 11.30am on Thursday might not be answered

Expert Q&A Session with Gina Yong
40 Balas

Hye Ms Gina, 1. Saya darah O dan anak saya darah B+.baby sya kuning dah 28 hari..Dan saya hanya bagi breastfeed sahaja. Adakah susu sya salah satu penyebab kuning masih berlanjutan atau just continue sahaja breastfeeding? 2. Bagaimana untuk menambahkan susu lebih banyak selain drpd ambil supliment. I mean dengan cara neutral. 3. Apa punca bila anak breastfeed then puting rasa pedih dan luka.adakah teknik penyusuan yg salah? 4. Baby sya ambil masa yg lama utk menyusu.. Bila sya tarik puting dia masih nak lagi.Kenapa ya.?baby 28 hari lagi. Kalau sya pump dlm botol berapa oz yg baby usia ini patut minum dan berapa kekerapan?

4y ago

1. The best solution for jaundice is breastfeeding. Doktor dah check? Jikalau jaundice masih tinggi pada 1 bulan, doctor akan buat bloodtest lagi. Kalau didapati semua ok, ini adalah ‘Breastmilk jaundice’ which is totally common and not dangerous. Biasanay jauncdice akan berkurangan after 2 – 3 bulan. 2. Kerap menyusu, kerap menyusu, kerap menyusu. Taka da solusi ajaib. 3. Puting sakit semasa menyusu adalah tanda latch pada puting salah, atau kalua rasanya latch betul, then kita seharusnya check adakah baby ada tongue-tie. 4. Ada beberapa punca: a. latch yang salah menyebabkan baby kurang mendapat susu, jadi baby masih lapar b. baby tak lapar, tapi menyusu kat mommy sangat selesa, baby nak comfort 5. Baby biasanya minum 3 -4 oz dari 1 bulan hinngga 6 bulan, amaun susu tak increase sangat. Biasanya 3 – 4 jam setiap kali minum