Info makanan

Mommies yg berpengalaman, Boleh share tak makanan2 yg ibu mengandung trimester pertama kena elakkan? Dan aktiviti apa yg orang anggap remeh tapi sebenarnya patut dielakkan semasa pregnant? Saya jenis yg tak jaga makan sangat dan lasak orangnya. #seriusnanya #firstbaby #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

12 Balas

makanan yg awak ada alergik, sila elakkan. benda2 lain nak makan, bersederhana je. tp perlu elak makan makanan separuh masak atau mentah, contoh telur 3suku, oyster mentah, sushi sashimi. aktiviti tu subjektif. setiap org berbeza. tak digalakkan utk awk buat aktiviti yg awk tak pernah buat sebelum ni. contoh awk x pernah exercise angkat berat2, bila preggy jgn buat. kalau badan da biasa pergi gym, marathon ke cycling ke, boleh je continue mcm biasa. tp digalakkan utk light exercise je pd trimester pertama. kalau exercise pon, buat yg low intensity. boleh google senaman utk pregnant mommy.

ikut tahap penerimaan badan awk sndri je.. nak mkan apa pun bersederhana saja. makanan yg takda khasiat tu memang tak perlu ambik pun.. mknan mentah & separuh masak pun tak elok sepanjang pregnant. klau ada yg cakap "aku elok ja mkn,xdak apa pun" biar je dia, jgn ambik risiko. tak kena takpe, dah kena merana lee .. lebih baik ELAK mkanan yg memudaratkan. bab caffeine pun kena control, sbab caffeine akan serap smua sumber vitamin yg awk mkn, sbb tu tak digalakkan ambk kopi/tea sebelum or selepas mknan vitamin.. lain2 aktiviti tu terpulang je, rasa tak mampu tak payah buat.

first trimester , saya pantangkan diri minum kafein, memang langsung xminum teh ais ke, nescafe ke, Saya pantangkan diri dri makan makanan pedas , maggie tu saya gapkan diri dlu, teringin btul2 bru makan.. dh masuk 2nd trimester baru saya jinak balik dgn semua cuma makanan pedas je sya kurangkan sbb takut sakit perut 😅 Masa 1st trimester, memang sy banyak bedrest disebabkan alahan teruk.. Kerja pun tak buat sangat, Lagi² angkat susun brng dlm rumah..sebab kalau buat nanti ari² saya terasa sakit..

kalau saya dulu pun saya tak jaga makan sangat. makan je apa yg teringin. jajan ke air gas ke maggi pedas giler ke tp buat rasa2 jelah. setakat hilangkan rasa craving. sepanjang trimester pertama saya bedrest je. sbb pernah ada history gugur. bangun cuma utk makan, solat, mandi. kerja rumah semua tak buat langsung. husband yg buat. masuk 2nd trimester, barulah buat kerja rumah sikit2 yg mana larat. penat sikit, saya terus rehat baring2.

Mcm sy semua benda sy takut nak mkn, sblm mkn tu sy google dlu. Boleh tak makan 🤣 Biasanya aktiviti tu lebih kpd kms rumah, bsuh bju masak. Itu pun sy stop dlu. Sampai trimester kedua. Kerja sy makan tido. Itu je. Husband tak kasi buat 1 apa pun. Yang penting, ubat2 yang nurse bg tu makan. Jgn skip

sye x tw valid ke x cara sye nie tp sye share je la ye... makanan yg sye elakkn -kopi,nescafe -nenas -durian -betik muda aktiviti yg dielakkan -naik motor - angkat benda berat - buat keje rumah yg lasak mcm sental bilik air..

semua ni ikut atas badan masing2 . kalau saya makan ja semua benda kalau teringin tapi kalau tak yakin makan sikit saja, buat qhaso2 😆... exercise buat yang ringan2 sahaja, bab buat kerja rumah naik motor ka semua ON macam biasa

Smuanya harus dilakukan dgn bersederhana. Klau bab exercise tk boleh mendaki, light exercises digalakkan. Sy walkathon 5km wktu 5w. Jgn angkat bnde berat klau sblum ni awk tk pernah angkat.

sye dari awl pregnant smpai nk bersalin smua sye mkn alhamdulillah dua-ii ank shat😊 ikut pde bdan kita sndiri lau rase kuat x ada mslah lau x kuat jgan mkn

awak boleh follow page fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor share banyak ilmu bermanfaat yg awak boleh dpt.