Ruam melecet😓 part two

hi mommies... thanks kpda yg ada comment di previous post saya.. saya dah try pakai drapolene tpi makin merah.. dh pakai calamine lotion yg dari klinik pun sama jugak makin merah... takde lah saya campur sekali pakai.. susu pakai lactogen.. sebelum dia cirit birit ni, memang serasi je consume.. xde muntah2 or berak teruk, symptoms allergic tak serasi ke ape tak naik.. pampers pulak pakai brand Drypers yg Touch tu dari bulan 8 2023 pakai mmg okay jee... saya syak silap saya dkt cuci cebok dia pakai sabun mandian baby... dulu kalau cebok mmg xde pakai sabun... baru2 ni je yg ada pakai sabun sbb ontot dia berbau walaupun dah xde sisa2 kotoran... start sini yg ruam melecet dia makin teruk.. btw, mommies yg ada sarankan sudocream tu jenis yg mana satu ye? sbb kulit baby pun dah mcm burn teruk😔

Ruam melecet😓 part two
79 Balas

Awak cuba vaseline bnde murah x jadi baru awak try bende yg mahal setiap kali ganti pampes sapu nipis vaseline tujuan dia utk halang cairan smpi ke kulit dia, klu dh notice anak berak jgn bg lama2 sbb taik ni gatal kt buntut kita yg dh besar ni pun klu berak basuh xbersih mmg gatal jubur… sy pun 1st mom anak dh setahun alhamdulillah sy xpernah beli krim2 mahal anak sy pakai basic skincare je lotion, minyak telon smpi 8 bulan skg ni bila time tido je sy apply kt kaki & perut sbb anak sy gemuk baju nye msti akan ternaik ats pusat vaseline ni jd amalan keluarga sy yg sy ikut utk ubat ruam2 & luka2 kecil xmahal pun rm 3 je yg kecik tu pun masih banyak lg still pakai utk celah peha dia & alur buntut dia leher kdg klu ade naik merah otw nk jd ruam tu mmg sy cegah drpd jd teruk…. Actually klu jenis ointment / jenis minyak bagus utk rawat mslh ruam tp terpulang awk nk consider cadangan ni 😃

terima kasih semua yg sudi reply... saya baru lepas beli sudocream yg normal punya.. semua farmasi saya dah walkin cari yg antiseptik tu tpi xde... beli yg botol kecik rm14.90... harap2 nya serasi lah🥺 malam jpgi tukar lampin... esok pagi harap2 makin kurang lah luka nye.. sikit2 pun xpe... kalau makin merah menyala jugak, mmg kena pergi klinik kesihatan, tgok ubat apa yg dia akan bagi... sejak ruam dia makin teruk ni mmg saya stop terus cuci pakai sabun.. mandi pun lalukan air je.. tak smpai hati cuci dgn sabun mandi, risau air sabun dia mengalir jugak dkt celah2 tu nnti... drapolene, calamine lotion Dermoplex, Pureen punya nappy cream, tiga ni semua lepas je saya sapu, next nk tukar lampin, makin merah menyala ruamnya😭 pampers nk beli baru pun gaji tak masuk lagi😢 susu skrg habiskan yg lactogen then tukar pakai Dupro

5mo ago

Anak sis skrg mcm mna keadaannya, harap dah sembuh hendaknya

Ya allah makin teruk ruam melecet dia, ada try fucidin cream x? fucidin cream ni antibiotics cream.. Saya kalau ank melecet atau ruam smpai luka mcm dalam gmbr saya bagi pakai fucidin, pastu econazine.. Tapi saya warning awal pengunaan econazine ni hanya boleh guna sikit dan xboleh kerap sebab dia menyebabkan kulit baby makin nipis.. tapi ruam ke gatal² ke memang cepat elok pakai econazine cream.. Kalau terdesak mcm gmbr di atas sy memang guna je econazine tu.. yg penting ank sy xsakit.. sebab tu setiap kali nk bersalin saya memang stanby calamine cream, fucidin cream, econazine cream and nappy cream.. Sbb semua kene try and error kan.. Saya just share je ikut mommy nak beli atau x.. tapi mcm previous comment sy beli yg kecik je dulu.. kalau ngam bru beli yg besar

punggung baby melecet macamni jangan guna air suam sbb lagi teruk inflammation berlaku. nanti makin teruk merah. guna air biasa/ sedikit sejuk utk kurangkan sakit dan pedih kulit baby.. jangan guna sabun nnti merengsa sbb ingredients sabun. jangan guna bedak sebab takut bakteria brkumpul. jangan guna wet tissue. seeloknya alirkan air biasa cuci bersih2, dah bersih lap kering betul2 kering . dap2 je guna kain material lembut. jgn gosok. sapu krim yg Doc syorkan . atau kalau ank Sy, serasi dgn Snowwhite treatment. sapu nipis.make sure sapu tu betul2 meresap / kering pada kulit then baru pakaikan pampers.. moga baby cepat2 sembuh sayang... kesian awk baby.. cepat sembuh ye syg

Saya bulan 11 hari tu baby kena cirit birit seminggu, taktau la salah makan ka apa. nak kata susu sebab dia menyusu badan 😅 . dalam sehari 10 kali jugak cirit tu sampai melecet punggung , tiap nak kali nak cuci dia nangis sakit. kesian tengok . Lepas tu kalau berak lagi saya just guna tisu basah then basuh sikit² dengan air paip , lepas tu lap kering² and sapu drapolene . dalam 2 hari tu terus hilang melecet tu . walaupun dok cirit lagi kita cuci tak nangis dah . Krim drapolene tu serasi dengan baby saya , dari dia lahir sampai sekarang kalau melecet letak krim tu ja

6mo ago

anak sa serasi dgn cream bepanthen🤭

wah teruk nye.. anak ke dua Sy dulu mcm ni jugak sampai ke hujung kemaluan nk kencing sakit menangis-nangis dah lah masih baby lagi tu.. 😭 sapu ubat klinik dgn farmasi tak kesan last Sy kerap cuci buntot dia dgn pakai lampin kain yg lembut beli kat shopee Jee.. tapi Kene rajin lah tukar sebab sekali kencing dah basah takot melecet mcm ni Dr tengok anak menangis melalak sakit. lagi 1 takyah pakai sabun.. alhamdulillah OKy jenama Pampers Pon yg sesuai pakai hunggies mamypoko

boleh try guna Bepathen ointment ..sejenis macam minyak ..boleh bagi lembap dekat area situ lama sikit ..anak saya pakai bepathen je serasi ..yg jenis krim2 putih ke merah tu semua makin teruk melecet ..lepastu kalau baby newborn tak yah guna air sabun ..sementara ni spray2 je dgn air lepastu guna wet tisu ..nanti dah elok sembuh baru cuci dekat paip ..baby newborn tak guna sabun pun tak apa.. anyways ,lain anak lain ragam nye ..moga anak cepat sembuh ya ..

6mo ago

sa pun guna bepanthen🤭untuk anak

kdng mmng pnpes kita slalu pkai dlu ok tpi kdng2 tba2 blh jdi tk ok...pastu saiz panpes pon main peranan jgk..jngn trlalu kcik sngt sbb bila bby berak bnyk kita lmbt tukar dia akan mudah melecet ..nk cri pnpes jngn cri ngam2 ngn berat dia..ambik bsar skit tkpa ..bila dia berak bnyk tahi tu tk mlkat sngt kt pnggung dia..sya crita ni smua pnglman sya la.. alhamdulillah ank sya jrng kna ruam pnpes kcuali klau kna crit brit truk ja bru ada..

Normal kalau cirit birit punggung baby melecet. Sebab kita kerap basuh. Baby pulak masih fragile. Anak saya masa kena cirit dulu pun melecet. & saya guna sudocrem tu. Everytime tukar pampers memang keringkan betulbetul tempat melecet & sapu nipis. Lepas pakai sudocrem sehari macam tu anak dah tak nangis kalau basuh punggung dia & lecet pun makin kurang & hilang. Saya pakaikan sudocrem yang biasa tu

6mo ago

normal. lmbt tukar pampers, sabun tdk serasi pun boleh jadi melecet. SA guna bepanthen. biasanya SA tak pakaikan anak pmprs Kalu melecet.just pakaikan seluar atau lampin.basah trus tukar.cepat hilng melecet Tu.

kesian nya bby sakit tu melecet teruk da..cuba kerapkan tukar pampers 2 3 jam tukar terus wlwpn malam kena rajin tukar ada isi je tukar,kt melecet tu jgn sapu dap2 je lepas tu keringkn betul2 bagi xpakai pampers 10 minit ok da..sapu ubt setiap kali tukar pampers bby sy ada jgk melecet org sruh tukar mcm2 cream dy la pampers dy la..tpi sy tk tkr pn bwt cra mcm kt ats ..alhamdullialh baby da ok smpai skrng