Ruam melecet😓 part two

hi mommies... thanks kpda yg ada comment di previous post saya.. saya dah try pakai drapolene tpi makin merah.. dh pakai calamine lotion yg dari klinik pun sama jugak makin merah... takde lah saya campur sekali pakai.. susu pakai lactogen.. sebelum dia cirit birit ni, memang serasi je consume.. xde muntah2 or berak teruk, symptoms allergic tak serasi ke ape tak naik.. pampers pulak pakai brand Drypers yg Touch tu dari bulan 8 2023 pakai mmg okay jee... saya syak silap saya dkt cuci cebok dia pakai sabun mandian baby... dulu kalau cebok mmg xde pakai sabun... baru2 ni je yg ada pakai sabun sbb ontot dia berbau walaupun dah xde sisa2 kotoran... start sini yg ruam melecet dia makin teruk.. btw, mommies yg ada sarankan sudocream tu jenis yg mana satu ye? sbb kulit baby pun dah mcm burn teruk😔

Ruam melecet😓 part two
79 Balas

Hi mommy, harap mommy baca. Punggung anak sy pernah luka mcm ni time dia 2m sbb byk sgt berak and kerap tukar pampers, maybe melecet dgn wet tissue lg. Tukar pampers, wet tissue dgn sabun pun sama je. Last2 doc kk bg ubat dia cream zinc oxide. Boleh minta doc dkt kk next time checkup tau. Tunjuk bontot tu. anak sy pakai sekejap je seminggu dh elok kulit dia mcm biasa. Harap membantu mommy 🩷

anak sy wktu jadi ruam teruk hari tu sy sapu cream ap sy xingt.. tp wktu beli kt farmasi mmg depa ad ckp lps sapu mmg akan merah.. dy akn merah smpai mengelupas.. sbb dy nk bina kulit baru.. lps mengelupas bru merah kurang.. mmg agk mkn masa skit proses dy.. wktu ruam teruk sy pkaikan dy lampin ja.. and time mandi pun xpkai sabun.. smpai lah btul2 sembuh bru pkai sabun blik..

Anak saya sama macam sis , semua cream dah cuba , cream klinik pun takjadi , last last saya tukar pempers huggies air soft , sebab sebelum ni saya try pet pet , huggie biasa , drypers , molfix , mamy poko , semua la , tetap merah merah jugak , lepas tukar huggies air soft alhamdulillah , kulit pun dah sekata , kalau tak bertompok kulit anak saya , sis cuba la try huggies air soft

9mo ago

betul. kena try tukarkan pampers, cream and maybe sabun mndi jugak ke cetaphil since kulit sensitif (ni apa doctor cakap pada saya) tapi jenis pampers bergntung pada anak sis. boleh beli trial pack dulu untuk elak pmbaziran. mcm anak saya, huggies Air Soft is a big no. pakai sekali, bukak je terus melecet smpai mnggelupas kulit, mjurla tak berair. pape memang kena try and error either nappy cream or pampers, or lgi okay kalau jumpa pakar terus.

dulu pun anak pertama saya bgini , kulit jadi sensitive , petua sy cuci pantat baby tanpa sabun , jgn guna tisu basah , seeloknya elakan dari guna tisu basah , tp kalau terdesak , cuci dlu tisu tu dgn air sehingga tidak berbuih , letak bedak tapi jgn terlalu tebal , asal2 saja , pampers sy tukar huggies cotton pnya alhamdulilah anak sy tak pernah lg da ruam gini

Sy pernah jd cmnie minum lactogen juga, kadang sbb botol anak jd cirit birit.sy rebus botol baby..n punggung pun je cmnie merah melecet kecian sgt..sy guna nappy cream brand sebamed..terus elok..pampers sy tukar drypers ke mami poko..sampai skrg dh 3 bulan xade dh rash2 merah tu.sekadar pendapat ye

lampin saiz apa. kalau boleh tkr saiz bsr skit bg pakai longgar2 pun tkpe buat masa skrg ksian tgok. btw pergi la klinik. haritu ank saya ruam truk. try cream utk lampin dari farmasi tk jln. pergi klinik mula2 dokter bg ubat pink cair. seminggu cmtu tk ok jgk, pi klinik lain plk bru ok.

Alahai..sian nye baby....sy xpasti smada berkesan atau x dgn ank sis..tpi bleh try 1 lagi nappy cream Bepanthen...ade jual dkt watson guardian n farmasi. Sy guna utk nk sy sgt² sesuai. Dia agak melekit jdi nya sapu nipis² je. Smga baby kmbali pulih dan sihat...insya Allah

anak sy penah kena kat telo dia merah menyala, kulit jadi nipis smpai hilang kedutan kulit.. sy letak bepanthen ointment, tiap kali tukar pampers sy akan sapu, pastu kerap tukar pampers walaupun kencing berak sikit, lama² makin hilang.. nurse bg masa kat nicu, berkesan untuk anak sy

Sis boleh ikhtiar guna krim snow white ..sis boleh jugak tgk review dkt tt atau sopee ..cari yg original tau ..jgn sembarangan beli ..ramai review kata bagus dn selamat digunakan ..takde steroid ..saya pun nk standby nanti utk coming baby .moga baby sis cepat sembuh ya

9mo ago

Alhamdulillah ank sesuai guna ni. guna cream biasa kt farmasi ke apa x jd. elok cntik. kulit

Cuba pakai bepanthen sbb lg cepat baik anak saya pakai yg ni. senang carik dan harga pun ok. jumpa pakar kanak2 kalau makin teruk sis. mcm saya masa anak cirit, doc suruh tukar susu free lactose buat sementara waktu dlm 1-2 bulan. siannye baby. semoga cepat sihat ye.