Ruam melecet😓

hi moms... ada tak sesiapa di sini yg boleh share any tips or petua utk rawat masalah ni? rn mmg mandi and cebok dgn plain water je.. before this mmg slalu cebok pakai sabun mandi baby, bilas pun smpai xde rasa mcm yg licin2 tu... tak berani nk sambung apply calamine lotion, nappy cream brand Pureen and Drapolene sbb mcm makin burn skin nya.. and recently baby cirit birit.. berak cair kuning berlendir.. so mmg akan kerap cebok.. kesian tgok dia menjerit tiap kali nak cebok😭 skrg ni tgh ikhtiar sapu pakai bedak brand Pureen yg pure cornstarch tu...

Ruam melecet😓
51 Balas

Dulu anak 1st macam tu. My mom kata sebab masih awal lagi utk cuci dgn air bila berak. Masa tu bby dlm sebulan ke 2 bulan. Sy stop cuci pakai air direct. Guna wipes yg berkualiti. Wipe je sampai bersih dari najis lepas tu spray bum spray offspring and wipe lagi bersih2. Memang pakai banyak wipes masa ni. Lepas tu sapu any nappy cream. Sy guna brand buds. Brand earth mama pun ok. Sapu tebal tebal then terus pakaikan pampers. Masa tukar bby kencing pun buat cara sama jugak. Kadang ada bby kulit dia sensitive sgt utk cuci dengan air 3-4x sehari. Lagi 1 try tukar sabun dia. Bby bawah 6 bulan sy akan pakaikan sabun dan shampoo yg agak mahal sikit. Dia dah besar sikit dan nampak kulit jenis x sensitif sgt baru tukar yg Mesra poket. Macam anak first jenis terlebih sensitif sikit. Dari newborn sampai dekat setahun pakai yg mahal lepas slow2 tukar. Now dah 4 tahun lifebuoy dgn dettol pun boleh 🤣 Yg no 2 ni masuk 2 bulan dah boleh pakai brand pigeon botol hijau tu. Baby yg ni basuh 2-3x sehari dgn air pun xpe. Xsensitif sgt kulit ya.

sebelum mommy nak try cream yg mommy lain suggest, please tahu dulu puncanya.. Susu yg baby minum ngam atau x, pampers baby pakai ngam atau tidak, kalau baby dah start mkn adakah makanan tu elok tuk dia atau tidak.. Everything kene try and error sebab setiap org lain².. After tahu puncanya baru rawat area melecet tu.. Kalau sy biasanya sebab pampers . kene try and error.. Ank sy pulak encema.. lagi lah ubat² pun kene try and error.. Buat masa skrg stop pakaikan apa² produk pada private part baby.. Basuh bersih and dap² je area tu.. Kalau rajin sikit bagi pakai lampin dulu.. kalau sy beli pampers yg 2-3 keping dekat kk ade jual.. yg travel punya tu.. try kat baby ok ke x.. kalau ok terus beli yg besar punya.. cream pun mcm tu beli yg kecik² je try.. kalau ngam then beli yg besau terus..

Sama macam anak saya haritu. Anak saya baby girl, dia cirit dekat 10 hari sampai melecet merah merah dekat bawah. Every time cuci akan menjerit nangis nangis. Cirit dia warna kuning & berlendir, 4/5 kali berak setiap hari. Dah pergi klinik masih tak hilang cirit. Last last saya jumpa pakar kanak kanak, dia kata sebab kena infection dan usus tengah heal. Tak boleh minum susu ada lactose sebab lactose lambatkan proses healing tu. Kena minum susu yang lactose free selama 2 bulan sementera usus nak baik. Dan bahagian bawah dia tu kena fungal infection. Doktor bagi ubat sapu anti fungal cream. Saya guna anti fungal cream dengan drapolene. Sekarang alhamdulillah dah hilang. Cirit pun dah hilang lepas minum susu lactose free. Saya sarankan sis jumpa doktor pakar kanak kanak ye.

Allah kesiannya baby melecet dah. ibu jangan sapu bedak dekat private area, tambah2 melecet mcmtu lg xboleh sebab senang bakteria nak brkumpul kt situ Dan lagi teruk nanti. plus bedak boleh hitamkan private area baby. ank Sy penah kena celah2 tu sbb Salah pakai pampers brand m******. then tukar balik yg asal. Sy sapu snow white grape/pineapple. alhamdulillah 2 hari dah okay xda merah. setiap Kali berak je jgn biar smpai 2 3 minit, terus cuci dan lap kering betul2 kering baru pakai pampers. jangan guna sabun dulu. siannya tengok sakit tu dia. x selesa. moga baby cepat sembuh Dari melecet n merah2 ye...

9mo ago

seeloknya bawak ke klinik segera bg Dr Cek tengok ye ibu..

Lepas basuh/lepas mandikan dia/any ape2 lepas cuci buntut dia lap kering2 kipas pstu sapu lapis dgn vaseline tujuan utk mengawal lembapan bontot dia tu supaya dia kencing berak xterus meresap ke kulit sbb adanya lapisan minyak yg halang cairan menembusi kulit nya inshaAllah dgn izin nya sembuh cpt… anak sy pun pernah mcm ni alhamdulillah selamani sy pakai vaseline je murah auntie keje pharmacist ajar sy ☺️

p jumpa dr dulu. biar dr check anak puan ruam biasa atau lain. macam anak saya memula ingat ruam biasa, jumpa dr swasta dia kata candida. dia bgi cream n bedak khas untuk rawat. alhamdulillah, makin baik. yg penting lap kering². dan doa bebanyak. inshaallah, semua bebaik saja puan. moga Allah beri kekuatan pada puan dan anak ye dan angkat darjat ke tempat tertinggi atas kesabaran dan redha dengan ujian yang diberi.

sis boleh try sudo cream ( sapu tipis ).. baby sy pun dlu mcm ni tp smpi mgelupas kulit dia.. 1st sy bawa ke klinik cek doc and doc bg cream antibiotik utk 5hri.. pastu okay kering tpi kulit still ada lg dan baby mcm pedih².. sy try letak snowhitee.. alhamdulillah serasi dgn baby sy... sudo cream sy letak hanya di tepi2 kwsn yakk dia ja..

Allah macam anak sya sis..alhamdulillah try sudocream xjalan,dropelene pown x jalan last sya beli lotion snowhite pink tu alhamdulillah tiga hari dh baikk terus hilang melecet merah semua utk ruam panas pown blh sapu kejap je dh baikk insyaAllah..try la sis mana tahu berkesan utk anak sis btw anak sya baru 28hari..

anak saya baru baik dr cirit birit 3hari, naik ruam mcm anak awak n melecet jugak sbb bila dia cirit je nangis, cebuk je nangis. saya pakaikan nappy cream applecrumby n bila dia cirit je terus tukar diaper. kadang xsampai 5min dia cirit balik tp tukarkan je lagi sekali nak elakkn ruam makin teruk

saya sapu drapolene cream sis, 2 3 hari je dah kurang & makin baik. tp kerap tukar pampers ya. bedak ke tepung ke jgn sapu. pakaikan anak panpers yg utk sensitif skin jugak. kalau takut nak try apape cepat2 pegi jumpa doc dptkan consultation. tp masa anak saya dulu mmg saya sapu drapolene