Ape step seterusnya...

Hi mommies, sy nk minta pgalaman mommies.. Sy scan kt swasta masa 7w5d, doc ckp cuma kantung kosong xde janin dan tunggu turun sendiri lgi seminggu dua.. Ekutkn plan akn bukak buku pink di KK lusa ni 8w3d, jadi andai masih kantung kosong, ape step seterusnya? Kalau 7w5d xnmpk ape mmg sah xde kandungan ke? Sbb ramai ckp dh blh nmpk n dgr jantung kandungan dah. Buntu sgt... Hrp ade yg sudi kongsi pgalaman.. tq

13 Balas

stakat skng ni hanya prlu baring & mkn mknan yg bkhasiat. Acid folic mkn ya sis. nnt daa 10 mggu p scan klinik swasta. if sblm ni dokter xda sahkn apa2.. misalnya kguguran baik sis amalkn jaa mkn acid folic.. insyaAllah baby masi ada tu.. cuma blm nmpk lg

terlalu awai rsanya nk ckp janin xmenjadi... sb pglaman sy hamil 7w mmg nmpk kantung ja,10w bru nmpk janin&jantung... melainkan klau bleeding truk or kantung dh nmpk mengecut..itu mybe janin xmenjadi...sb sy juga penah ada pglaman keguguran...

biasa kalo kes kantung kosong.. kk akan refer kita pergi hospital utk buat TVS utk double cek kantung konform kosong atau mcm mana.. Kalo konform kosong, bergantung dgn hospital juga nak bg dia turun sendiri atau dorg akan buat DnC..

pergi mana² klinik swasta utk cek kantung bawah 7w, kalau x nampak mmg doc akan ckp kandungan x menjadi. bg sy la kan better cek waktu kandungan dah 12w. bru puas hati dan tak membazir.

terlalu awal ntuk ckp janin xmenjadi. inshaAllah ada rezeki kantung tu mungkin berisi lg seminggu dua. sbb kdg2 dkt scan mmg ckp dh 7w, tp sbenarnya mgkin baru 4 5w.

kecik lg tgu 10-12w reoeat balik https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group kehamilan 2023 💟

kalau sis tak kberatan boleh tak share gmbr scan tu? mgkin kita boleh tahu mcm mana keadaan kantung sis tu

better minta klinik swasta tu surat refer ke hospital. so hosp akan buat thorough check up.

kenapa la doktor tu ckp mcm tu , tkde apa pun tu masa saya 7w pun nmpk kantung jugak

hai sis adik saya 3 bulan baru nampak janin. sikit lagi kena suruh buat dnc