Betul ke scan baby bahaya?

Hi mommies, sy nak tanya betul ke kalau selalu scan perut x elok untuk baby? Sy 3 minggu lepas demam.Pergi klinik ada conteaction doc scan.Hari ni sy ada appointment gender scan di luar. Next week sy ada appointment untuk scan dengan doc di kk. Kawan sy kata x elok scan baby selalu sangat..Minta pandangan mommies.

6 Balas

Dlm perubatan, takde bukti pun scan blh menyebabkan effect pada ibu atau baby..just biasanya pakar suggest utk x slalu scan sbb scan ni akn dedahkan frekuensi bunyi pada baby, so buat apa saje2 nk slalu dedahkan bunyi pada baby kan..but jgn slh fhm..scan x bahaya, takde radioaktif pun..just bunyi.. Better ikut keadaan, sy kerja di klinik ibu dan anak.. if kandungan ada risiko bhya, Dr mmg akn scan sminggu skli.. sbb melalui scan shj dpt tgok keadaan baby, aktuf ke tak.. heartbeat bagus ke x.. position placenta oke ke x.. Kalau kandungan sis oke je takde mslh, blh je sis nk scan ikut yg disarankan cth growth scan, gender scan, nt scan, detail scan..

6mo ago

Alhamdulillah sy dah paham..tq sis..sy memang buat nt scan,gender scan tu sbb ikut schedule weeks mcm biasa.cuma ada extra sbb sy demam haritu. Sy memang ada masalah baby breech n low laying placenta sis.cuma nya minggu depan baru pergi jumpa pakar.

kalau bahaya doktor takkan buat scan ni dekat orang memgandung. saya sendiri dari 6w sampai 14w scan seminggu 2 kali sebab high risk awal tu. elok dah beranak pun anak sihat walafiat. dengar cakap kawan tu doktor ke. kalau dia pun bukan bidang kesihatan jadi tak valid nasihat yg tak sahih

6mo ago

Alhamdulillah lega sy..sy td saja nak share dlm group gender baby..teruk sy kena bash dgn 2 org ni.❤️ tq mommies

Kalau 2D scan takde masalah sis, kalau yg 3D-5D tu ya Dr sendiri ada ckp dgn saya. Sbb saya pun rajin nak tgk bayi, risau pernah 2 kali keguguran

6mo ago

Alhamdulillah…tu la sy pelik.doc pun x ckp apa sbb tiap kali scan mmg update dlm buku pink..tiba2 ada yg bising.kita pulak xda pengalaman..terkejut kena

Yg kita scan ni cuma ultrasound. Bukan scan xray or ct scan yg ada radiasi. Insya allah allah jaga kandungan kita

scan bukn xray sis..sy tiap mggu scan...dri 4w..skrg dh 18w sis..

xde masalah nk kerap scan. Xde radiasi sbb bukan xray