Scan baby selalu

Hi. Sy skrg 15 minggu. Normal ke sy salu risau keadaan baby. Rasa nk pegi scan setiap minggu. Sy ada history gugur sblm ni jd selalu fikir mcm2. Sblm ni 2 minggu skali sy scan. Skrg check up dkt kk kadang2 je Dr scan. Ni next appointment akan scan masa 18 weeks. Sy rasa lama sgt nk tggu. Hari2 fikir keadaan baby. Ada ke sama mcm sy?

9 Balas

samaaaa. sy pun gugur yg first. Dr kta second trimester awl ni mmg scan skali sbulan dlu, bgi peluang dia membesar dlu x leh nk kerap scan nnti 3rd trimester bru kerap lgi scan. Sy faham rsa risau tu gk, tpi klu sis xde sakit perut x de bleeding insyaallah okay. sama2 doakn. klu bleh kn sy ni rsa setiap minggu nk gi scan nk tgk jntung baby okay ke, msih ada lgi ke 😅

2y ago

Oh yeke. Okay la mcm tu sy bersabar la sikit. Kalau tak hari2 fikir nak pegi scan. Sbb awal lagi ni rasa baby gerak ke apa pon takde. Tu yg risau. Mampu doa je banyak2 huhu

Samaa 🤲🏻🤲🏻 15 minggu skrg.. x rasa apa2 lagi dlm perut.. tue y tmbh neves.. rasa mcmm nk pg scan ja tgo baby.. kdg rasa rindu nk tgo bby dkt screen scan tu y nak p scan selalu .. haha tapi positifkan hati.. insyaAllah baby kita semua ok dlm perut.. membesar dengan sihat setiap minggu sehngga ckup bulan utk bersalin 🤲🏻🤲🏻

sma mcm sya sis 2 kali dh gugur sekarang dh 12 week masa 8 week dan 11 week ada buat scan luar tp doktor kata belum dapat lihat degupan jantung.... lepas tu ada tanya nurse mereka bgtau tu biasa sebab masih awal....dlm hati ni sangat risau

Boleh je pergi scan dekat clinic luar every week. Haritu saya pernah tanya doctor, dia kata takde masalah pun kalau nak scan selalu. Janji lepas scan, fikiran kita pun tenang.

samaa.. sy pon risau sgt dgn kandungan..kalau pergi KK tpi x scan.. sy ambil keputusan utk scan dkt swasta je.. ramai kata xada masalah nk scan cuma jgn kerap..

sama la dengan saya. weekend ni baru scan balik lepas 2 minggu. nervous jaa rasaa. semoga baby kita membesar sihat2 sahaja dalam rahim.

Normal je, sy pun risau keadaan baby, boleh je nak scan, sebulan sekali ok at least tak risau sgt bila tahu keadaan baby

2y ago

Ohh okay la ada jugak rasa mcm sy. Sy risau sy ni negatif & overthinking. Dah cuba nk fikir baik2 tp tula ada risau kdg2 huhu

samala..sy pon pnh gugur. mmg risau, rs nk scan selalu. kalau blh beli scan tu, da lama beli hahaha

2y ago

Itulaa, dh ada doppler dgr heartbeat tu. Tp tu pon sy tak berani guna lg. sbb awal2 ni takut tak dengar pulak nnt pastu lagi risau 😅

Samaaa🥹