jangkaan bersalin

Hi mommies. Sy hri ni 38w. My sons before bsalin ms 38w ++ . My questionn is, betul ke kalau berat n panjang baby jika dh bsr dlm perut,slh 1 sbb bby nk kluar dh.. ms 37w, bby berat 2.6kg tp within 1 weeks brt sy naik 1.2kg. sy xde mslh kncg mns or high blood pressure pn.xtau la berat 1.2kg tu yg naik ibu atau ank.. mommies yg lain, yg sudah due 40w, berat baby dh brpa? Sy nk expect wktu bsalin sy ni ssh jga. Sbb suami nk cuti awal2 ni pyh juga..

1 Balas

Aah start dari 32-34 weeks macam tu setiap minggu memang berat baby akan increase rapidly. 200g. Saya lepas kakak beritahu, terus saya jaga makan sebab dalam 2-3 minggu sebelum bersalin tu berat baby mencanak2 naik 3.0, 3.2, 3.4. Tak mampu dah kot nak teran kalau lebih 3.5kg huhu tak terbayang. Lepas jaga makan, memang maintain aje berat baby 3.4kg. Lahir pon dia 3.44kg. Tapi berbeza pulak dengan berat pregnant mom. Nurse2 kat kk cakap kalau berat turun atau tak naik dah, tu maksudnya memang nak bersalin sangat dah. Mak saya pun cakap macamtu hihi. Sis follow je due date kk bagi tu. sekarang 38 weeks dah boleh dah hari2 jalan banyak2 kat luar rumah, jalan itik, push ups. InsyaaAllah cepat bersalinnya. Saya doakan urusan bersalin sis dipermudahkan ya.