Simpul biawak di betis

hi mommies, sy dh 23 minggu nak masuk 24 minggu. mmg akan kerap kena simpul biawak ke kt betis. skg dua2 betis sy sakit sbb kan simpul biawak ni 😅

21 Balas

kdg² simpul biawak ni jd sbb bdn kurang kalsium. kerapkn minum susu utk pastikn kalsium bdn kita cukup. yela kita kn tengah share zat dgn baby. sy sblm ni pun beberapa kali jgk kena simpul biawak lps tu ckp kat nurse. soalan pertama nurse tny awk hari² minum susu tak? sy jwb jela ye pdhl tak rajin pun buat susu hari². dari situ baru tahu rupanya simpul biawak blh jgk berlaku sbb bdn kurang kalsium & mgkn sbb bdn penat jgk or suasana sejuk

Sebelum ni sy pn kerap kena simpul biawak. Nurse cakap kurang kalsium. Mak mertua cakap sebab sejuk, kena pakai stokin & berselimut kaki. Sy rasa dua2 betul. 😂 bila tido ada aircond je mesti kena.. rajin2 minta suami tolong urut kaki sebelum tido. Kalau kena time tido, awk kena cuba berdiri & berjalan. Cuba2 bengkokkan kaki, jangan tegakkan kaki nnt lagi sakit.

5mo ago

sy ponn.. da la time mengandung panas, nk ber aircond je.. kalo pkai selimut, nnt terselak, confirm kne simpul biawak.. baik pkai stokin je 😂

sy xtahu lah betul ke x..anak sy 1-3 mmg kena simpul biawak time mengandung..kerap jugk..tapi anak no 4 ni..sy ikut ckp doktr..biasalah kdg mls..ingt cukup calcium..hahahah..sy mkn calcium pil yg dia bg..untuk elak sakit pinggang semua tu..sbb anak tarik semua kat bdn kita..n alhamdulilah sy mkn calcium x kena langsung yg no 4 ni.. alhamdulilah..

ambil magnesium supplement atau buat rendaman magnesium flake/epsom salt. selalunya calcium kita dah cukup pun ,takleh function sempurna kalau tak cukup magnesium. simpul biawak tu cramp. magnesium memang natural muscle relaxant.

bila kena serangan tu, terus berdiri walaupun sakit, dan berjalan biasa slow2 sambil nafas dlm2 relax, tak lama sakit pun hilang, tak buat mcm tu nak tahan sakit tu makan masa lama menangis tua oo dibuatnya

saya bnyk kali kena wktu tidur haha saya buat gerakkan ibu jari akan hilang. kalau kita urut atau bangun lgi sakit. alhamdulillah buat gerak ibu jari kaki terus hilang

kurang calsium..kene ambil calsium dan vitamin D sekali saya kalau x pregnant pun kdg2 boleh jadi simpul biawak ni..jd sy akan consume calsium dan vit d yg minima

Hai sis..ya skt tu sis..sbr ya.. kena cukup mkn kalsium, klau x minum susu.. klau sy dah kena sy sapu polar frost kat betis tu.. hehe

Sya start simpul biawak week 30 tapi tak selalu.. tips bagi cepat lega pijakkan kaki kat dinding atau tapak kaki tu bagi rata..

boleh lebihkan makan calsium & tidur tinggikan kaki.. saya baru 2x kena sepanjang pregnant, lepas buat cara ni baru ok..