Keputihan.

Hi mommies! Sy dah nak masuk 12weeks and ada baru perasan 2-3hari ni ada keputihan. Anyone bole share tak punca2 keputihan ni apa? Saya x makan or minum manis. Minum air 3litet setiap hari.

10 Balas

2x pregnant, saya gbs +ve..wlupun xdak keputihan teruk, xberwarna, n xberbau..anak 1st xtau n kk pun xamik sample coz xdak isu. Anak kena jangkitan selaput otak (meningistis).utk anak 2nd, kk xmau amik sample juga coz xdak isu keputihan.saya kecewa dgn statement doc. Saya refer pakar dekat swasta n doc sngt membantu. Buat swab masa 7m n mmg +ve..so, doc decide akan on antibiotik sejurus baby lahir 5 hari..sekarang baby dah 2m..Alhamdulillah sihat..saya xmau sejarah berulang lagi..mcm kes saya utk selamat, better refer nurse @doc..

Hormon berubah.. Atau maybe mommy penat. Banyak bergerak pun boleh jadi punca. Makan natural yogurt sesudu setiap pagi. In Shaa Allah, keputihan tu tak jadi lagi teruk.

Aha normal keputihan time preggy. Sy pn Ada. Lg da msk 3rd trimister. Jgn smpi jd GBS sdh. Sy masa baby first gbs positif. Anak kena 5hari on ontibiotic lps bersalin.

Selagi tkde perubahan warna atau bau atau tkde rasa gatal2, tak perlu bimbang. Cuma kalau ada salah satu, terus inform dr atau nurse, tkut ada jangkitan kuman.

Ade pernah terbaca dlm asianparent ni. Mknn perlu dielak utk kurangkn keputihan, sumber kekacang, yogurt, the rest saya x berapa ingt. Kena baca smula.

Sy bru lepas keluar ospital.. Sbp bby mngeras dan keputihan.. Dok masuk ubat dari bawah. Mng habis keluar smua putih2.. Ni 4/6 check ngn pakai 0&G

Apa2 ad masalah , jgn malu .. cerita je dgn nurse yg selalu awak jumpa tu .. insyAllah dia pantau awak ....

Masa ngandung ni normal lah ada keputihan.selagi tak berbau tu kira normal lah

4y ago

so far xda bau lgi. Thanks ye info siss

prgi klinik mnta ubat yg sumbat dlm kemaluan ...insyaalaah akn hilng

Cuci pkai jari..bersihkn dlm tu..jgn biarkn x cuci

4y ago

Betul tu sy pun wat cam tu..