first pregnant

Hi mommies... Sy bru 5week pregnant tp alahan y sgt teruk... Lapaq nk mkn tp xbole nk mkn... Nasi pon xbole nk masuk... Selalu muntah, loya n cirit birit... Adakah itu normal? N apa y perlu sy lakukan ya... Sekaramg ni hanya mampu baring ja... Apa pon xbole nak buat...

16 Balas

Try buah2 sis.. Sy pun tgh berperang dgn muntah baru msuk 8week.. X abis lg drpd start first week.. Sy pun sama x boleh makan nasi kdg minum air mineral pun boleh muntah.. Memang akan keluar blk.. Sy try yg bersup.. Makan skit2 tp kerap.. Buah and susu.. Pagi sy wajibkan makan kurma bg kasi tenaga kalau tak memang rase nak baring je.. Tapi alhamdulilah dah rase better skit walaupun muntah tetap ade..

Mase awl2 prgnnt dlu time ptg bdn msty lemah xbermaya tp bila dpt teh o ais segar trus..tp bila cek up hb turun.alhamdulillah lps dpt suapan dr suami sikit demi sikit selera mkn tu dtg sndri..klinik kk ad bg b complex x? Ubt tu utk selera mkn..then sis kne cr mood utk cintakn makanan..klu cirit mkin teruk pegi klinik taw sb klu mommy lemah bby pn lemah

5y ago

Awk try mkn biskut ke oat..mknan yg bole masuk..mcm sy xselera dgn masakkan rumah..kdg2 ptg tu jamah sikit 2,3suap je asben suapkn..alhamdulillh bole masuk ..mkn mlm kdg beli pizza beef yg kecik sb tu je yg bole masuk..

Same la macam saye. Dah 9 weeks. Makan ape sume kluar balik. Klau minum air pon same. Bau yg kuat2 pon dah tak boleh skrg especially bau org masak dgn bau durian. Lagi2 tgh musim durian skrg. Perit betul rasa. Kadang2 sampai perut betul2 kosong. Tak larat nak bangun. Sedih bila mabuk ni teruk sgt. Takut jd ape2 kat baby 😩

Sis cuba num anmum perasa asli @ coklat..die sesuai utk ibu yg xde selera mkn..nt da msok 2nd trismeter alahan akn hilang stop anmum num fresh milk je..anmun ni die tmbh selera mkn xsesuai utk org yg xde alahan nt berat naik mendadak mcm sy..😊

Mkn berulang wlpn sedikit..mcm sy awl pregnt smpai 4bln xbolh bau lgsug tumis2 ni..bila bau sy jd xlalu mkn jd sy stnd by minyk.kapak kt tgn utk elak munth😅..sy pn mkn akn munth blik..tp kerapkn mkn wlpn sedikit dn asyk munth..ksian bby dlm perut..

same to me... nk mkn tapi tak lalu... just sy lawan jugak sbb pikir kan psl si baby... so, sy cuba mkn yg pedas2x sikit nk bg selera ada...mkn byk buah esp. tembikai... bdn.. mmg lesu... & asyik nk baring...

Sis mula2 xble mkn juga cuma ble mkn roti je dn tea o je, hri2 itu lh makanan sis. Tapi xde lh munta2 cuma kerap pening dri stat 6week pregnant, skrng dh nk masuk 13week ni ok lh ble mkn dh sekit2. Alhamdulillah

4y ago

masa mula² preggy dulu ..dlm 3weeks mcm tu .. awak ad kluar darah x ?? darah mcm haid .. tp perasaan tu kekal mcm sllu ..spti mual² ..pening ..dan nasi ap smua xbole masuk ..

Sama macam saya dulu. Saya minum air coklat kurma untuk bagi kenyangkan perut. Kalau makan pun, saya paksa makan sup sayur. Benda berat macam nasi, mee, bihun tak boleh nak masuk langsung

Kena paksa jugak makan walaupon sikit sis. Makanan yang berkhasiat je untuk minggu first sampai minggu ke 12. Minum susu okey x? Kalau loya jugak try campur dengan milo

5y ago

Da cuba minum tp xbole...

Saya da 7weeks lngsung xde apa alahan sis.. Pregnant first baby , byk org tye saya xde muntah ke nk mkn apa2 ke.. Saya sndr pn pelik 😂😂

5y ago

Alhamdulillah... Xramai y bole rasa mcm ni kn... Bestnya