Ubat Berak

Hi mommies.. Sory, nk tnye.. Lepas bersalin cnfrm kite takut nk membuang kn.. So apa ubat or cara mommies semua untk mudah membuang??

26 Balas

oleh sbb fobia dgn ank2 sblm ni.. sembelit lps brsalin.. ank ke 4..sy mnm sunsweet jus prune n buah prune... slps 7ari brsalin x mmbuang... mmg kebabom dlm bilik air...

Doctor ade bekal kan sirap utk lawas, tp sy xblh buang lama jgk sb memg ade penyakit sembelit pon sblm ni, lepas tu mkn jamu nona rougy, memg dia kasi clear betul perut..

5y ago

Sakit memulas tiba2 tu haaa kena ready dh. Haha.. Anak letak dpan pintu toilet.. sbb brpntang sndri..😅

sy mmbuang je . xd msala . klau ad tkot pon bkn tkot mmbuang tpi tkot sembelit . klau sembelit kne mkn ubt cair kn najis n mkn mknn yg sesuai tok cair kn najis .

Mkn bnyk buah dgn sayur in Shaa Allah senang kta nti membuang sis,sya tkde ambik ubat apa2 tp Alhamdulillah elok je lepas bersalin pi tandas

Pengalaman sy dulu,lepas bersalin mak mertua bagi nasi dgn sambal lada hitam,first time nk membuang mmg lancar betul.

sy beli duphalac kt farmasi..pastu bykkn mkn sayur n buah..alhamdulillah, tiap2 pg mesti membuang 😊

5y ago

alamak! yg tu tak sure plak la mommy..kena tanya doc 😊

banyakkan makan sayur ,buah dan minum air putih .and blh belii pil dekat farmasi utk cairkan najis

Syrup lactulose... Tp sy ambil prime enema kerana sy msa ngandung 2kali bt operation buasir...

Sy mula2 akn try sndri dlu, klu x leh sgt sy beli ubt yg mmg utk berak tu kt farmasi...haha

Mkn byk buah n minum air..bula nk berak jgn la tahan .. biar dia blaku secara semulajadi..