berak selepas bersalin normal dan berjahit

hye mommy.. nk tnye pengalaman yg bersalin normal dan berjahit hingga ke bontot.. hari ke berapa start membuang air besar? sy dh hari ke 5 berpantang rasa nk membuang air besar tapi takut jahitan terbuka.. cm mne ye nk buat?

7 Balas

Better sis buang air besar seawal mungkin. Sepatutnye hari ke- 2 lpas bersalin dah kena membuang. Kalau makin lambat, makin besar dan makin keras najis awak, makin susah sis nk membuang air besar nnt. Or boleh jadi sembelit. Sy bersalin normal. Tp jahitan x sampai ke punggung. N it's normal kalau yg bersalin secara normal nie akan kena sembelit. Sis boleh minta dgn nurse untuk ubat melancarkan sis nk membuang tu. Die ubat syrup biasa je, rasa manis. Mcm sy, x jalan ubat Lactul tu. Sy pakai enema setiap kali nk membuang. Enema nie cecair masuk ke punggung. Lpas 5 min auto akn membuang, tp susah juga bg sy. Sy kena sembelit almost 2 month walaupun dah byk minum air, makan sup2 panas2. Nak x nak awak kena juga membuang.

Saya epi+2nd degree tear. Hari pertama bersalin dah buang air besar dalam wad. Awak jangan tahan tau nanti boleh buat sembelit. Suggestion saya sama macam mommy yang lain. Kalau rasa susah nak membuang boleh beli ubat untuk sembelit. Selalunya pharmacist akan bagi lactul/duphalac/ or enema. Macam saya dulu dapat lactul. Satu lagi makan secara sihat. Ambil complete meal dan water intake perlu mencukupi.

Macam saya pun jahit smpai ke punggung..kalau nak berak tu jangan teran sangat n kalau boleh duduk senget n kepit sikit supaya awk tak rasa nak teran sangat..

beli ubat kat farmasi nama dia LACTUL . So bila membuang tkyah teran . mmg dia nk keluar sendiri . nnti awak try ye

Sy pun bjahit ke punggung sikit & gunting, hari ke 4 sy membuang

Sy beli duphalac kat farmasi, maghrib makan, malam tu dh berak..

Hari ketiga, makan ubatvsis