Acid Folid & Vit

Saya 1st pregnant,tadi ke kk utk buka buku pink dan hanya dapat zincofer je.Doc kata xperlu makan acid folid dah sebab dalam zincofer dah ada Acid Folid..Betul ke dah tak perlu mkn Acid Folid sedangkan saya banyak tengok ramai komen Acid Folid memang wajib mkn bg ibu yg pregnant..

10 Balas

dalam zincofer tu complete dgn vitamin dan ada asid folid. betul la tu nurse kata xperlu makan asid folid dhm sbb kalau awak makan jadi double dose nnt. sama juga kalau awak dpt ubat iberet/maltofer/obimin semua ni dh include ada asid folid

Saya cadangkan sis ambil vitamin CENTRUM sbb dlm tu ada acid folic serta amalkan minum susu WILDAN susu kambing sekali kurma. sy amalkan ni sepanjang pregnant alhamdulillah setiap Kali check up semuanya normal.

11mo ago

tq ya sis🥰

ye betol .. dlm zincofer dah complete.. tp klau awak masih ada baki acid folic, boleh je hbskan dlu .. lps tu xpyah beli dah .. sbb awak dah mkn zincofer .. sy ritu pun dpt ubat ni 🙂

11mo ago

aminn ya rabbal alamin 🤲♥️

Zincofer dah ada folic. Makan je zincofer tu sis. Badan kita ni ada dose untuk setiap ubat. Kandungan folic dlm zincofer dah mencukupi utk ibu mengandung

11mo ago

tq ya sis 🥰

betul. kalau tak percaya boleh google ingredients dlm zincofer 😅 makan je vitamin ikut dr bagi. kalau ada muntah ke apa, nnti next check up boleh bgtau dr

betul la dlm zincofer tu pun da ada folic acid, cer try baca dia tulis kandungan tu, @ google nama & pengilang zincofer tu tengok kandungan dia if tak percaya doc

11mo ago

makan banyak2 lebih dose sian kat buah pinggang kena keje lebih

Betul awak. Ikut saranan doctor ya. Doctor advise sebab dia dah check kesihatan awak & janin. Jadi zincofer shj sudah memadai

11mo ago

thank you sis 🥰

makan zincofer da cukup. zincofer tu dah ada folic asid. ikut kata kk apa yg dorg sarankan.

Zincofer dah all in one sis , tak perlu tambah apa2 dah 😊

betul. boleh check sendiri ingredients zincofer.