Barang ke hospital

Hi mommies. Siapa sini due dah dekat tapi belum packing barang untuk ke hospital? Mcm saya 😅. Saya dah 36w tapi tak packing lagi. Confused sikit nak bawak apa sebab nervous and takut kena tahan wad la apa la. Ada tak yg macam saya? #firstbaby #ingintahu

4 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Labour room(sy letak sekali barang ibu dan bby) 🌈Baju/seluaq 🌈Napkin 1 🌈Pampers 1 🌈spender pakai buang 1 🌈maternity pad 1 day1/day2 (Letak dalam ziplock beg,sy buat 2set) 🌈Baju/seluaq 🌈Napkin 🌈Mitten/booties 🌈Pampers (Barut tak perlu sbb tali pusat bby masih xok) 🌈Tuala bby 1 🌈Receiving blanket 1 🌈Pampers extra 6 🌈Minyak yuyee 🌈Wet tisu (Barang mandian bby pon xperlu mngikut experience kawan2) Barang Ibu untuk balik(sy letak dalam ziplock, senang xpayah dah nak memunggah) 🌈Baju dan kain batik 🌈Nursing bra 1 🌈Spender pakai buang 1 🌈Maternity pad 1pcs 🌈Breast pad 2pcs 🌈Buku pink & Kad pengenalan 🌈Spender pakai buang 5 🌈Spender biasa 2(saja standby) 🌈Maternity pad 5 🌈Breast pad 4 🌈Stocking 1 🌈Tuala 1 🌈Pencuci muka & sabun ketul 🌈Berus gigi & ubat gigi 🌈Sikat rambut 🌈charger/powerbank 🌈milo kotak dan bskut2 🌈air zam2 Semua ni sy muatkan dalam 1 beg bby .. beg pon xbesar beli kat shoppee .. lg pon mudahkan urusan suami dan nurse xpayah nak bawak byk2 beg .. nurse pon xbg bawak beg byk2 .. xckop kalau nti mnx ja suami bawakkan .. tp sy rasa ini dah cukup memadai bila dok tnya kawan2 punya experience beranak bln sudah bulan ni ada yg beranak smua bgtau yg sama .. Harap membantu 🥰

Baca lagi
2mo ago

Yaaa btul tuu👍

Saya first mom tapi saya prepare 1 beg ala ala travelling/hiking and 1 paper bag utk brg makan/minum. Ziplock labour room : sepasang baju ikat tepi, bedung, pampers 2 pcs, stokin, maternity pad, disposable panties Ziplock going home baby : sepasang baju, stokin, bedung, pampers 2 pcs Ziplock mummy going home : kain batik, baju berbutang hadapan, tudung sarung, disposable panty, stokin tebal & maternity pad Lain lain : nursing bra, maternity pad, disposable panties, extra pampers 10 pcs, toiletries baby, toiletries ibu, wipe tissues, telekung, powerbank, usb cable, selipar, towel ibu, towel baby & sapu tangan, extra tudung sarung & kain batik. Saya bawa plastik kecik juga yg masukkan sampah/pampers Ziplock baby day 1 & 2 : saya prepare sama mcm going home tapi saya tak bawa ke hospital. Saya simpan dalam beg extra supaya senang suami drop by kalau perlu. Beg khas utk barang extra in case kena tahan lebih lama : 2 set ziplock set baju baby, extra kain batik, extra pampers, extra wet tissues, extra pad

Baca lagi
2mo ago

Ha’ah awak. Saya beli set ala kimono tu je. Yg penting berbutang depan senang nurse nak check ke apa.

Mcm saya haritu bersalin bawa satu beg je g ke hospital...sye bwa bju ank dlm 3 helai...2 helai lengang panjang 1 helai lengan pendek bedung topi dan sarung tgn dan kaki pakai mse nk discaj...pmpers sye bwa lbih sikit..tisu basah sye bwa 2 pek...klu bju utk ibu pl sye bwa bju lengan pnjang sehelai kain batik Stokin...pad sye bwa lbih dgn sluar dlm pkai buang dan spare sluar dlm utk discaj je nnti...bakul utk isi pinggan sudu dan garfu cawan dan termos...dan mknn ringgan sikit utk mkn dlm wad

Baca lagi
2mo ago

Mcm ni wak disposable panties. Dia pakai sekali je. Ada jual kat watsons guardian jugak. Kadang org pakai untuk travel.

Post reply image
VIP Member

mg dpmudah segalanya..Allahuma aamiin Ya Mujib.

2mo ago

Amiin terima kasih. Semoga urusan kita semua dipermudahkan