Macam mana cara nak pujuk baby 6 bulan makan

Hi mommies! Share pengalaman mommies semua bagi baby 6bulan makan please. Harini anak saya masuk hari ke-16 makan, anak saya mula2 belajar makan dia makan around 4-6 suap. Lama2 makin berkurang, dalam 2-4 suap. Tapi pasal suapan saya tak kesah sangat sebab yelah dia kan baru nak belajar. Saya tak buat 4DR sebab sejarah family takde ekzema/allergic. Hari2 menu berlainan. Nasi, ayam, sayur, kurma semua dah try. Saya bagi lunch around 12-1pm & dinner around 6-7pm. Yang saya sangatttttttt risauuuuuuuu sekarang ni masuk hari ke-13 sampai harini bila satu suap je dia dah taknak. Pastu mengamuk menangis😭😭😭 Saya buat trick which is pura2 nak bagi air masak tapi saya suap makan haaa faham tak? Hahaha😂 Sebab anak saya bab minum air masak memang laju tapi part nak suap makan tu Mashaa Allah hanya Tuhan saja yang tahu🥹😪 Jeles kita bila tengok anak2 orang lain makan banyak sampai habis. So mommies, boleh share tak tips2 bagi anak makan? Waktu yang sesuai pukul berapa? Bagi anak makan time perut lapar atau baru bangun tidur? Pastu share lah apa2 masakan yang boleh naikkan selera makan anak😭 Tak tenang hati saya bila anak taknak makan sangat. Nak marah tapi kena sabar😫 Maklumlah ni anak pertama takde pengalaman sangat🥹🫶🏻 Tenkiu mommies✨🌸 #pleasehelp

13 Balas

awal lagi sis.. dia dlm fasa knl mknn..6-8 Bulan ok lgi.. ank sy dri 6 Bulan smpailahh 11 Bulan makan gitu2.. mkn main2.. lebih menyusu. ni ank dah setahun lbih bru dia tau reti lapar 🤣 ank sy reject mknn Sbb tumbuh Gigi .lpas satu2 Gigi keluar.. dia tumbuh Gigi dri umur 5 Bulan. pkai bib sentiasa. lpastu 8-10 Bulan fasa NK meniti. NK ringankan bdn. NK berjalan. tipu laa tak de rasa risau. risau gila.mcm2 Dr sy jumpa. tnya paed. tnya pkar..g farmasi alang2 tnya skali. tnya Sana sini. 🤣 mcm2 buat.. ni dah setahun sendiri reti NK lapar. tp dulu even bf pon berat dia naik bnyk..Alhamdullilah la ..Sbb kerap.. ni apa yg sy mkn smua dia nak. so skrg perkenalkan mknn keluarga je terus.. tp dia takde garam gula la.. ni lega rasa . dimana Ada mknn,dimana sy mkn,disitu Ada dia. Nganga je mulut.. Dulu 2 suap pon bercinta NK BG dia mkn.. skrg semangkuk habis.. Lepas mkn bubur/mknn keluarga, boleh on mknn lain. pada sy low kan expectation ibu terhadap ank.. kalau dia xnk mkn,mkn sesuap dua,tp kerapkan . sy Ada je fasa putus asa. pernah 3 4 Hari xlarat NK masak Sbb dia mkn gitu buang2. Kang paksa trauma pulak. sy pun pernah buat Cara sis . yg time dia NK sedut air masak,bukk mulut je cpt2 sy suap mknn . last2 dia reject botol air masak. xnk bukk mulut langsung. ank sis Sama mcm ank sy. suka air masak.. Lepas dri Tu takde dah sy buat MCM tu.. dia xnk sy xpaksa.. kunci dia jgn tengok ank org🤣 jgn risau . ramai ibu2 yg hdapi mslah ank xnk mkn ni 🤣try je selain bubur. finger food ke. bubur yg dia reject Tu tmbah tepung jdkn lempeng ke.. waffle ke.. follow hbfm kt FB..selagi berat msih ok, boleh Tu slow2 inshaAllah..

sye bg anak sye sblum dia mandi.. sbb nant sepah2 kn.. so pg dye mkn dlm kol 8-9 mcm tu & ptg dlm kol 5-6 mcm tu.. gap susu sejam.. sye dudukkn dye dlm krusi mkn baby tu.. sye letak je mgkuk bubur dye atas meja tu.. so dye bley pegg gne tgn, kdg2 dye gigit mgkuk tu jgak, most of the time dye berebut sudu ngn sye la.. tp sye bg je dye nak buat ape..smbil2 tu agah2 dye main.. nak suap tu kne konon2 main kpl terbg/choo choo the train then dye hepi bukak mlut.. menu still bubur.. tp sye msak pekat sikit..sye buat stok frozen so awal2 1 kiub bubur + 1 kiub puree sayur.. ble da 7 bln, sye naikkn 2 kiub bubur+ 1 kiub puree sayur/protein.. In between klu sye rajin, sye bg la snacking kol 1-2 ptg mcm tu.. bskut heinz/milna campur air suam.. or heinz fruit puree.. Ye, sye knalkn sume jenis mknn kt anak sye, homemade.. yg sedia ade kt pasaran pun sye cbe..

10mo ago

1 biskut milna/hainz + air suam.. kepekatan tu ikut kte.. klu heinz yg dlm jar tu, sye bg trus je ataupun campur dlm bubur nasi.. slalu nye 1 botol heinz tu 3x mkn.. anak sye mkn sikit je tp sye cbe galakkn dia mkn/rse mknn pelbagai..

tak pyh nk stress x pyh nk marah anak.. x pyh nk menyerabutkan kpla.. normal bayi x nk mkn.. bayi di bawah 1tahun susu masih mnjd keperluan utama dia.. dia baru knl mknan.. jd si ibu jgn ltk hrapan bahawa anak akan mkn selera mcm kita.. bg dia mkn skdar dia rasa & knl shj bkn nk bg knyg penuh.. normal.. budak² mmng ada fasa x nk mkn.. x kira brp pun umur.. jd ibu kena bnykkan bersabar utk besarkan anak hingga dewasa.. blh follow group pemakanan bayi di fb.. di buku checkup anak pun dh tersedia semua utk rujukan ibu bapa.. tnggl kita rajin membaca shj..🙂

sama dengan ank saya masa umur 6 bulan mkn 6-7 suap atau 8-9 suap mkin naik umur dia mkin kurang kdang 5-6 suap kdang 2 suap je kdang xmau langsung mkn mcm2 dh buat ni dh 9 bulan pun sma kdang mkn kdang x penat msk tp xmau mkn pas tu berat kurang umur 9 bulan bru 6kg nnti nk kna jmpa pakar permakanan sbb berat ngan tinggi xbalance😔

ibu 6 bulan fasa bby kenal2 mkanan,fasa bermain dgn mkanan..keutamaan dia masih lagi susu jgn paksa ank mkn ye..slowly intro ank dgn mkn..dia mkn satu sudu pun dh cukup byk..ibu jgn stress..boleh follow happy baby food malaysia untuk maklumat pemakanan ank mengikut peringkat umur..

Takpe sis cuba lagi. Mula² memang ada budak tak berapa nak makan. Cuba bagi finger food yang anak boleh pegang. Cth biskut baby tapi kena tengok kandungan gula. Kalau setakat air putih je nak minum takda zat sangat.

cara saya sis, sy campur cerelac dalam susu anak.. contoh air 5 ounce kan, 4sudu susu + 1sudu cerelac.. jadi kalau anak tak makan banyak pun saya tak risau😁, memang naik terus berat anak..

Jangan sedih sis, umur 6 bulan tu kita nak perkenalkan teskstur makanan sahaja, bukan tujuan nak kenyangkan baby. Bila nak kenalkan mesti take time jugak, jgn givue up ye sis, keep offer

Cer pekat kan skit tekstur mkann tu..mngkin sblm ni bg mcm puree cair sgt kan..try pkat kan skit tgk. Mcm mash potato tu. mngkin baby xsuka tekstur cair.

normal kalau dia tanak mkn tu awak. sbb baru2 kan. cuba lah buat nestum tp tambah susu tepung sikit msti dia nk mkn hehe