Macam mana cara nak pujuk baby 6 bulan makan

Hi mommies! Share pengalaman mommies semua bagi baby 6bulan makan please. Harini anak saya masuk hari ke-16 makan, anak saya mula2 belajar makan dia makan around 4-6 suap. Lama2 makin berkurang, dalam 2-4 suap. Tapi pasal suapan saya tak kesah sangat sebab yelah dia kan baru nak belajar. Saya tak buat 4DR sebab sejarah family takde ekzema/allergic. Hari2 menu berlainan. Nasi, ayam, sayur, kurma semua dah try. Saya bagi lunch around 12-1pm & dinner around 6-7pm. Yang saya sangatttttttt risauuuuuuuu sekarang ni masuk hari ke-13 sampai harini bila satu suap je dia dah taknak. Pastu mengamuk menangis😭😭😭 Saya buat trick which is pura2 nak bagi air masak tapi saya suap makan haaa faham tak? Hahaha😂 Sebab anak saya bab minum air masak memang laju tapi part nak suap makan tu Mashaa Allah hanya Tuhan saja yang tahu🥹😪 Jeles kita bila tengok anak2 orang lain makan banyak sampai habis. So mommies, boleh share tak tips2 bagi anak makan? Waktu yang sesuai pukul berapa? Bagi anak makan time perut lapar atau baru bangun tidur? Pastu share lah apa2 masakan yang boleh naikkan selera makan anak😭 Tak tenang hati saya bila anak taknak makan sangat. Nak marah tapi kena sabar😫 Maklumlah ni anak pertama takde pengalaman sangat🥹🫶🏻 Tenkiu mommies✨🌸 #pleasehelp

13 Balas

jgn stress nti anak jd stress masa makan lagi dia taknak makan, nti jd peaky eater susah lg

10mo ago

anak saya awal2 je bg bubur pastu tak bubur dah naik texture baru dia nk mkn balik

follow ig dr amalina pakar pemakanan kanak².. kat situ byk ilmu boleh dpt utk anak

normal