Simptom nak tumbuh gigi ke?

Hi mommies semua. Skrg anak sy 6 bulan 10 hari. 2 hari ni anak asyik meragam mcm tak selesa. Pastu perasan selalu berliur & kalau ada barang mainan mesti dia gigit sampai marah2. Sy fully bf mom. Kalau malam tu time menyusu kejap jak susu. Selebihnya dia tarik pastu hisap lagi. Tarik hisap lagi.. perasan juga dia mcm mengigit sambil tarik. Ditambah pakej mencakar lagi fuhh.. bertabah lah hati. Semua ni simptom nak tumbuh gigi ke? Sy perasan bhgian bawa gusi dia tu nampak seakan bengkak dan ada warna putih sebalik kulit (gigi). Normal ke baby seawal 6 bln dah nak tumbuh gigi? Ada tips tak nak bagi anak rasa selesa lagi2 time malam? Dulu senang sangat dia tidur malam, skrg ni kadang terpaksa berlawan nak tidurkan dia. Mmg mcm gorila dibuatnya. Kita dukung dia meragam lentik2kan badan.

1 Balas

Boleh check rasa area gusi anak tu. Anak dah mula makan kan? Bagi makanan/minuman yang bersuhu sejuk, teether & lap lap gusi dia.