Perut mengeras 25w

Hi mommies semua. Saya sekarang 25 weeks. Saya puasa selama dua hari. Saya xde rasa pening atau apa2 masa puasa. Lepas buka puasa 2nd day tu perut saya mengeras smpai esok nya. Hari ketiga saya xpuasa dah. Saya masih blh rasa baby gerak tapi xkuat sgt. Baby xaktif. Saya nk pergi scan tapi sementara tu tnya sini dulu. Bahaya x mcm ni? Ada x sesiapa yg rasa mcm ni jugak? Saya risau sgt ?

10 Balas

Sy skg 25weeks....sama baby xaktif gerak mcm biasa...selalu nye die kick kuat n aktif....skg x...harini puasa yg ke 3 full...masih sama die kurang gerak...n lagi 5 minit nak berbuka tadi pedih perut n loya...ni rse esok sy xdpt nak puasa dh..risau n xnk ambik risiko

4y ago

Tak payah puasa lah sis kalau baby kurang gerak...nanti tak pasal2 kena marah dengan dr..

Musim pkp ni..kalau masih nk berpuasa jgk. Cuba cr akk ni..tukar waktu tido.. Mlm berjaga utk mkn..siang akk tido jer.. Paling x blh buat solat tahajud..minta doa moga Allah bg kita tenaga masa berpuasa n baby sihat selama kita berpuasa.. #26w baby ke 7

Kita mungkin kuat utk puasa tpi bby dlm perut tuh x perlu makanan kesian....#fikir2 jgk ank tahun depan kan blh jgk puasa penuh sbr lah utk tahun nie bahaya tw

4y ago

X pe tahun depan blh full puasa ye mmy

Harini pun sy buka, dua hari sblum ni full puasa. Rasa pening n baby gerak slow. #27weeks.

Bby gerak slow sbb kita xmkn...bby perlu kn zat yg mencukupi...sy mkn buah,nestum tu ja...

4y ago

Sama sis sy pon yg nie bby first...mmg xpuasa bila jd mcmtu...kita xtw keadaan bby...mcm sy 24mggu kdg² ja perasan bby gerak...klau sy buat kja mmg xrsa bila bby gerak...sis bpa bln...semoga bby sis membesar ngn sihat amin

Yep bahaya.. Sbb da kurang aktif.. Baby xdpt zat dan nutrisi yang cukup

baik awk g klinik tanya dengan dokter lagi jelas

4y ago

Baik sis. Saya dh buat appointment scan dgn dctr.

Baby memang dah aktif ke kalau hari2 biasa ?

4y ago

Pegi laa check sis. Bahaya kalau asyik mengeras.

Harap ada org boleh reply 🥺

Harap baby sis ok