PUASA DI SAAT PREGGY

Hai ibu2, sya 20w . Bila baca post2 or experience ibu2 before ni. Sya jdi seram nak puasa. Bukan xnk puasa. Ada tu sya baca bila ada ibu sharing yg dia berpuasa mcm org normal je , sbab dia rasa badan dia ok boleh cope, tapi bila check up doc ckp bby dia lemah time tu bulan puasa n doc tnya awk puasa ke, n ibu tu ckp yaa sya puasa. Balik tu dia terus buka n next day x puasa dah😅 Selepas baca ni, sya terus x puasa n decide smpai habis ramdhan ni. Sbab sya pun x rasa baby kick sgt lagi n xtau pergerakan dia lagi2 sya 1st baby😄 Ikut hati mau saja puasa ni, tapi takpa laa. Mmy rela ganti puasa almost 1 bulan ni dri kehilangan kamu bby😞😢😅 Just sharing, opinion mommy? ke saya mengada ikut sgt hati. Nak pergi check up every weeks , i is on saving now😬 Tggu check KK lambat lagii. Huhuu #firstbaby #ingintahu #jangandibully

36 Balas

20w tu ad yg da rse gerakn bby...tgok org...mcm sy 17w da rse...better xperlu puasa sbb awk pun xpnh lg rse gerakan bby tkut xprasan bby mmg xgerak n lmbt btindak...sy pun p check up doc nasihat mnum 2L air sehari takut air ketuban kurg...lg la kalau puasa xtau cmne tkut bdn kurg air hydrated satu hal air ketuban kurg pun satu hal nt xpsl2 kne bersalin awal...n sy pun pnh rse sakit kepala sgt2 sbb menunggu lama utk check up pdahl bru 2jam xmkn mnum...then perut ttbe rse senak n baby mengeras...kalau sy mmg xpuasa dr awal trim pun sy alahan teruk...da byk kes baby xgerak ad yg smpai xdpt selmatkan huhu mtk jauh lah...jgn la dgr mulut2 org yg ngata kte pregnant ngada2 la xleh puasa la apelah...hello doc pon suh mnum air 2L sehari...

Samaa dgn saya. Pregnant 19w. Pergi buat detail scan minggu lepas. Then masa tu gatal pergi puasa pdahal nurse KK tak galakkan sy puasa. Bila detail scan kt klinik, baby sy lemah tak aktif sgt. Sebelum2 tu scan baby kuak lentang aktif pusing2. Ni tak gerak sgt. Diam je dia. Doc pn tanya sy puasa ke sy kata ya, doc kata "ohh tak aktif sgt ni baby awk" Gerak2 gitu je. Sy risau dlm kereta jgk sy makan roti 😹 so sy ambik keputusan tak puasa. Rela ganti puasa drpd menangis kemudian hari 😊

kl pasal puasa ni ikut bdn sis kl ok..xmuntah teruk,x loya sgt,x pening blh je puasa...tp kl muntah,loyA&pening teruk xpyh dpksakn tuk puasa buka je..lgi2 kl ad gastric prt xblh kosong mesti ad mkn slalu..tu bhya pula..cz thn lps sy xpuasa dh trmstr 3 cb sehari mual &pening teruk dr stu sya lgs buka& next xpuasa lagi..bby pon kurg gerak mybe xde mknn yg msk kot..cz puasa lps mnum alhmdulillah gerak2 mnja la bby dlm perut🤭

Saya sempat puasa 5 hari saja. Checkup dgn doktor, mengadu baby macam tak gerak dari malam..terus nurse bawak masuk bilik check heartbeat..alhamdulillah baby ok..doktor tak galakkan puasa sebab baby turut berpuasa.. nurse cerita kes anak meninggal sebab ibu puasa.. jadi balik rumah berbuka dan terus tak puasa.. kemain baby aktif bila tak puasa ni.. sekarang kandungan dah 29 minggu.. demi mu anak, sanggup ganti 25 hari nanti..

3y ago

kan sis.. lepas ibu minum@mkn elok je dia duk gerak2 kalau x senyap je.. risau kita😅

My suggestion better jangan puasa, dalam islam pun ibu mengandung & menyusui diringankan dari berpuasa. Puasa boleh ganti, tapi nyawa yg hilang tiada ganti. Saya pun dah 2 tahun tak puasa full. 1st 2019 sbb pregnant 7 bulan. Saya decided utk tak puasa taknak ambik risk pada baby. 2nd 2020 pun saya full tak puasa sbb anak baru brp bulan fan fully BF. Saya pastikan anak saya dpt khasiat susu badan yg terbaik.

tahun lepas saya pregnant 16w time Ramadhan. saya tdk puasa sbb baby dlm perut perlu makanan mcm kita juga takut baby lemah dlm perut. puasa boleh ganti kalau kita kehilangannya baby dlm perut tiada gantinya.. sbb saya baca pengalaman org ada yg bby dia meninggal dlm perut sbb puasa waktu tu dia pregnant 38w sudah. dia rasa larat boleh puasa tpi baby dia sebaliknya.. so batter tdk perlu puasa dulu time pregnant ni.

3y ago

saya dah admit wad untuk operation. masa tunggu tarikh operation memang Ada kes ibu berpuasa baby umur 38 minggu meninggal dunia dalam kandungan. saya cadangkan lah ibu mengandung janganlah was was untuk tidak berpuasa. Kita diberikan keringanan. Lepas ni ganti Dan fidyah.

sya 19 minggu , sya masih lagi puasa . baby aktif mmg akan rsa kick dia . kalau dia ddk diamm jw , sya akan chck jantung dia . kalau lahu means baby okey je . tu gunenya kite mkn vitamin yg kk bagi . bnyakkan mkn mknan yg protein tinggi telur daging sbb mkanan tu trsimpa lama dlm bdan so baby bolh mkn . itu apa yg sya bca dkat apps prgnancy lah . sya amalkan alhmdulillah bby ok . yg pnting jgn miss mkn vitamin .

Ms anak 1st dulu saya puasa 2 hari... 3 hari x puasa... Pastu cuba puasa lg.. Pastu x puasa.. Hehe.. Gilir2 bukan sbb baby x grk.. Baby aktif je ms puasa.. Cuma xnk pksa bdn.. 2nd pregnancy totally x puasa.. Sbb baru lg.. 3rd pregnancy pn x puasa sbb kandungan da besar plus ade gdm.. Doc x advice puasa... So ibu rela ganti & bayar fidyah... Hihi

saya pon xpuasa,xberani nk puasa sbb kalau lapar baby xgerak n perut mengeras..Gi klinik 2 hari lepas pon doktor xbg puasa, doktor ckp Jgn nk rasa diri hebat kalau pregnant n tahan untuk puasa,Allah dh bg kita cuti..xpasal2 kena tazkirah ngan doktor 😅 padahal mmg dari awl puasa saya xpuasa pon😅😅..lg la perut makin besar skang ni n cepat lapar..

sy 21 weeks.. sempat puasa 6 hari straight.. hari ke-7 puasa terus lemah dyhydrated.. sy punya bp pun atas pagar bila2 masa boleh drop.. sy xpaksa sgt. skrang ni duk puasa selang sehari.. biasa sy akan tgk lepas zohor kalau perut xpedih xmasuk angin sy teruskan tp kalau sbelum pkul12 perut dh start pedih sy xpuasa.. even sahur hari2 xtinggal..

3y ago

hehee kn dia lapar kan tuh seronok dapat makan 😍