39 Weeks

Hi mommies semua, nak tanya ada tak ssiapa yang pernah alami lendir + darah semasa hujung2 mengandung ni tapi tak sakit? Lendir + darah tu pun bukan keluar banyak sangat. Perlu ke kita terus pergi ke hospital ataupun tunggu bila rasa ada contraction baru pergi hospital? Confuse sebab 1st baby. ?

25 Balas

Sy pernah alami 5 thn lps,mase tu dh overdue. Bkn main seronok bila nmpk kluar tanda sbb kononnya x perlu kne induce la. Dh tghari ajak suami g hospital,bila cek bru bkk 2 cm. Dktr sruh check in sbb esok Tu mmg dh due date utk serah diri if X bersalin lg. Smpi ke ptg maintain bukaan 2 cm je pastu dktr Ada ckp klu Masih 2 cm esok tghari kena induce. Adoi ai,lemah btul dengar. At last,kne la induce jugak n bby selamat keluar dri oven mama jam 8.55pm esoknya.

Sama dgn saya sis. Saya pun ade kluar lendir dan drh mcm tu jgk tiba2..tp tak sakit.. Contraction pun takde. Tp sbb risau saya pergi jgk hospital. Pergi je dr tgok bukaan dah 1cm. Kne thn wad. Besok pagi cek bukaan 2cm. Sepanjang hari tu stp kli ke tnds mesti ada lendir drh tu. Malam tu saya dah buka bukaan. Kena jaga2 sis. Takut nnt tak smpt ke labour room. Kalau dah rasa contraction kuat sikit boleh dah pergi hospital.

5y ago

Tapi sis, sy punye dia dah stop kluar pulak lendir tu. 😅 Tu sy confuse. Lagi2 dia x rasa sakit. Takpe takpe. Harini sy prgi hospital check. Thanks sis.

Hint la 2. .hihi. .sme mcm sye. .klua drah skit..tgh mlm br stat skit. .serba serbi xkne. .alih2 suami plak yg alert. .siap ckp ..awk sakit nk berslin ny. .🤭🤣. .abs kte br nk trlelap..dan2 2 jgk suami ckp da bgn mndy siape p hosp..mujur spital blkng uma. .😁. .ssmpai hosp cek jln 2 cm. .xsmpai 5mnt cek jln 3cm..tros admit. .heheeh. .

Mcm saya 14thn lepas sabtu kuar tnda darh dgn lendir ..siap g jemputan kat ayer hitam sy duk jb..ahad rest2 lagi..isnin misi.cll tnya ada kuar tnda ke..sy ckp adaa...dia suruh ke hopital ..kena thn dh 2cm msa tu..selsa pagi kul 9 cek jln dh bolh bersalin doc pecahkan air ketuban ..12.30 tghri berslin normal 3.3kg hero..alhamdulilah..

Tu tnda nk bersalin, saya time ank first kluar drh lpstu tunggu satu hari bru pegi hospitl time tu bukaan da 4 cm trus msok labour room n doc pchkn ketubn n tunggu bersalin je... Klo lps kluar drh kdng bukaan tu lmbt bukakknye tu yg saya sje lmbt2kn ke hosp dngn syarat x de sakit2 nk bersalinlh Klo sis da sakit2 kne ke hosp cepatt

5y ago

Ok ok. Sebab skg mmg takde sakit2 lagi. Cuma dia akn rasa mcm mengeras kejap then ok balik. Thanks sis.

Pglmn sye bangin tido pgi tuh tngk dah ada lendir+darah.. Tpi buat tak tau😂.. Siap2 trus p keje lagi... Sbb ye skit tade lagi.. Smpai tmpt kje..dlm 2 3 jam mcm tuh dh rase lain mcm.. Cek2 mkin bnyk drah ye🤣.. Trs ke hospital. 2cm dh bukak.. Kne tahan.. Mlm tuh layan contraction mmg padu.. Subuh bersalin. 🤣

Mse 1st bby sye pon mcm tu 3/4 pgi tibe2 ade drah dkt seluar.. Trus pegi hospt n cek jln da buka 1 cm. N sye minx kluar xnk tunggu sbb sakit contraction xde lgi. Pegi la jln2 merata tmpt smpai ke aeon mall klang.. Tiba2 contraction start dlm pkl 8/9 mlm..esoknya plk kluar la bby boy pkl 11.24 pgi

Hye. Samalah proble kita. Sy dah ad turun lendir + darah tp xrasa sakit. G hosp check jln baru 1cm dsuruh pulang. Hari ni hari kedua tp sy xpergi lg hosp sebab masih xrasa sakit. Jadi confius nk g hosp. Dr nasihat dtg jika ad contraction atau air ketuban turun. Xmention tntang lendir + darah.

1st baby sy mcm tu la kluar darah dan lendir dlm pkul 3@4 pagi.pkul 5 pagi pergi hosp sbb dh nmpk perut turun sgt dan ade contraction tiap 5 minit lepastu makin cepat tiap 3 minit. Smpai hosp cek2,siap2 semua masuk lr pkul 8pg kluar baby.fuhh

saya pn sama masa ank 1st keluar tanda darah..tak tggu lama terus pergi kk ,cek jalan..jalan baru bkk 1cm nd terus dpt surat utk ke hospital terus..smpai hospital jalan da bukak 3cm n terus lah msk wad tggu nak bsalin hehe 😁

5y ago

Ok sis. Thank you.