TIPS UTK TURUNKAN BERAT BADAN

Hi mommies semua. Nak tanya ada tak mommy2 kat sini berat naik mendadak masa 18weeks. Saya baru balik checkup and saya naik mendadak sari 58KG ke 61.8KG. So skrg doctor pantau dahulu sampai next checkup. Ada tak tips2 utk turunkan berat. Risau sgt ni. TQ

9 Balas

Kurangkan mkn nasi, yg manis2... kalau berat naik mendadak bimbang suspek kencing manis walaupun kita x dak sejarah kencing manis dalam keluarga.. bykan makan sayur2 hijau n buah².. klau lapar pun makan je la sikit2. Sy pun terpaksa diet sebab berat naik mendadak..

5y ago

Aaa baru balik checkup kemarin. Alhamdulillah berat seimbang.

Just kurangkan mknn berkarbohdrt, mkn nasi segengam dn dua kli shri mkn nasi dlm kuantiti skit .. Sy pn mcm kmu jga brat naik mndadak lpas tu dr pntau dlm dua mngu .. Sykr brt trun dgn cra tu

Relax sis. Saya hari tu pon sekali checkup 4kg naik. Before that berat statik jee. Sis makan mcm biasa tapi perbanyakkan air masak. Mula2 dulu berat 53kg. Skrg 34w 68kg sis. Hihi

Sama lah saya 18week ni berat tetibe naik mendadak. Saya tak pernah naik lebih 1kg. Tinggi saya 151cm. Apa je nurse buat eh kalau berat naik mendadak ni? Ada kena cucuk2 ke apa?

5y ago

Saya dah minum air gula, normal je. Dan bmi saya masa mula hamil pun normal je. Ni saya timbang kat rumah naik 3kg dari tarikh last saya checkup kat KK. Next week baru next checkup dgn nurse.

Biasa tu sis. Sy pernah sekali naik 5kg smpi 3kali nurse suruh timbang takut salah. Terus kne minum air gula walaupun sepatutnya sy tak payah minum air gula pun haha

Jaga makan. Amik berat tinggi GI. Jangan amik karbo tinggi sgt.. Nnt baby pun jadi besar.

5y ago

Makan sikit2 tapi kerap..

sy pon..tggi 148..berat dah 62..19w..nurse tanda ngn pen merah dkt berat sy

5y ago

tula...tp nurse bising lak sy xnaik berat..duk 62 je..hrini bru 21w2d

Sy mse 6bln.. naik 5kilo.. mmg terkejut.. doc ad suh mnum air gula x?

5y ago

Belum lg sis. Amek ATT pun belum lg

sama lah sya pn sma jgk..19 weeks..booking haritu berat 57kg msa tu bru 16 weeks..skrg dh 60 kg..2 minggu naik mendadak..sya kena chckup sbulan 2 kali sbb buku ada sticker kuning..tu kena mnm air gula lgi skli..next week bru tngk blik mcm mna..ni naik lgi berat ni 1 kg skrg dh hdi 61kg..risaunya naik mendadak mcm ni..