yeye

Mcam mne nk naikkan hb...Dah mnum ubat pun hb still x naik2 jgak...Bole bgi pndapat tk?

23 Balas

Banyak mkn ikan,ikan cencaru pun elok utk tambah hb,daging merah,paru,kerang,minun susu,minum horlicks,makan sayur berdaun hijau,buah²an in shaa Allah..dlu sy pregnant first mmg x bole mkn ubat yg klinik kk bg bila mkn abis muntah seharian..sy cuba mkn mknan yg sy sarankn kat puan tu Alhamdulillah hb sy cntik smpai nk bsalin 12/13..nurse pun puji😊

Mula2 doc bagi obimin.. Bila check up hb maintain dan makin lama menurun. Lepas doc tukar iberet terus hb naik.. Dari 9.9 ke 10.3 .. Next check up naik 11.7.. Yg penting makan secara konsisten dan waktu yg sama setiap hari.. Macam sy makan sebelum tidur supaya vitamin dapat diserap oleh bayi

makan ubat tu u kena ikut betul2..saangat xboleh ambi caffeine nak2 jarak dekat dgn time mkn ubat..susu pn sama..lebih baik jarakkan sekurang2nya 2jam sebelum dan selepas..mkn ubat tu better sebelum tidur..sbb most of ubat msa pregnant ni trigger nk muntah la, pening la..

Sy mnum iberet dgn sunquick. Lpas tu mkn bayam merah, anggur hitam , ikn bilis , kulat . . Mnum susu kurma pun bgus juga utk hb

Makan nestum pun ok sis dia ada asid folik..tpulang nestum 3in1 atau yg bancuh + susu sendiri..biasa sy mkn nestum time nk tdo.

Kalau saya dulu consume zincofer dengan jus. Jus oren, jus jambu batu, jus delima.. tak pon jus mangga. Alhamdulillah naik..

Try jambu batu ..saya masa preggy pun mcm tu mnum ubt mkn syur2 smua xnaik jugk then mkn jmbu batu trus naik😁

Bole try makan Amoora superfood sis.. sgt membantu kita y tgh pregnt ni.. 😘 #SayaAgentAmoora

sy makan ubat iberet dan consume VCO.. alhamdulillah, checkup baru2 ni naik terus..

Mkn iron tablet kkia bg..delima @ pati nya..kerang2 ikan bilis hati ayam daging