Rotavirus. Perlu atau tidak?

Mommies semua amik ke vaksin rotavirus utk anak? Boleh share pengalaman? Edit : vaksin ni protect baby sampai umur berapa?

8 Balas

SILA AMBIL.. di sebabkn sy tak ambik. anak saya cirit birit muntah tanpa henti doc syak rotavirus masa umur 8 bulan. sedih sgt tgok. seminggu dlm wad. bayangkn sehari berak 6 kali muntah 5 kali. wlaupun dh drip air masuk bdn. air tu kluar balik melalui berak cirit tnpa henti. memang berak keluar air saja.kalau kita yg dewasa ni msti teruk tmbh budak2 kcik. sampai anak hilang fokus. termenung je. kita lambai tgn depan muka pun mata keras tk gerak. sedih sgt masa tu tkut ank kna pnyakit lain. tp lps sihat dh ok. alhamdulillah..anak saya jaga sendiri kat rmh je tp kena jgk. sy pun igt nk ambik juga nnti.

Saya ambil dah settle 2 dose. Kalau berkemampuan, digalakkan ambil cos paed anak yg recommend katanya banyak case rotavirus skrg dia kena attend. Saya buat kt swasta include monthly vaccine 500+. Alhamdulillah so far anak okay. Tp it’s okay doa yg baik2 mommy.

4mo ago

Alhamdulillah so far takda bad impact. Sebulan dah berlalu after 2nd dose. Ragam anak mcm biasa. Berat anak pun naik mcm biasa. Nursing strike pun takda. Makan pun mcm biasa

better ambik.sbb bdk klau kena mmg kesian.ank sy ward 3 ari kne rotavirus tu.dgn muntah berak x henti2.sampai hypo.nk ke pkai branula tu sampai lbh 10 Kali sbb ank sy chubby n sampai ke kaki kne letak branula.kne drip air gula lg sbb dah lembik hypo

Anak saya baru ambik dose 1. Ada rezeki lebih ambik lah. Guna duit raya yg anak dpt tu. Klinik saya pergi tu caj rm170/dose. Kena ambik 2 dose. Ikhtiar untuk kurangkan kesan sakit kalau anak terkena.

4mo ago

Ada side effect x so far?

x amek... tp klu anak hantar nursery/taska better amek.. sbb high chance nak dpt jgkitan rotavirus tu..

4mo ago

klu sye, sye x amek..

if duk nursery, or selalu bwk anak pergi jumpa org, amek la.. sbb kalau kena seksa amat

Berpeluang untuk ambil, ambil lah. Saya tak sempat nak ambil sebab dah terlepas umurnya.

amik je